NEK-re készülve – Elindul az evangelizáció iskolája

Hazai – 2019. szeptember 11., szerda | 18:32

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) harmadik előkészítő évében a szentségimádás iskolájának folytatásaként elindul az evangelizáció iskolája Budapesten, a városmajori Jézus Szíve-templomban.

A keresztség erejében Isten népének minden tagja misszionárius tanítvány lett (vö. Mt 28,19). Minden megkeresztelt ember, akármilyen egyházi funkciója vagy hitismeretekben való jártassága legyen is, az evangelizáció aktív alanya. Helytelen volna egy olyan elképzelésre gondolnunk, miszerint szakképzett munkások viszik előre az evangelizációt, miközben a nép többi tagja egyszerűen csak befogadja cselekedeteiket. Az új evangelizációnak magában kell hordoznia minden egyes megkeresztelt újfajta aktív szereplővé válását.

(Ferenc pápa: Evangelii gaudium, 120)

Ezt a célt szolgálja és ehhez szeretne gyakorlati segítséget nyújtani a katolikus keresztényeknek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus harmadik előkészítő évében az evangelizáció iskolája, mintegy a szentségimádás iskolájának folytatásaként.

Miért küld misszióba Jézus? Hirdessem az Igét, vagy csak éljek példás életet? Hirdessem az utcákon, tereken is? Hogyan missziózzak, ha nem tudok „nagy dolgokat” tenni? Hogyan lehet kitárni a plébániánk kapuit? Hogyan pasztoráljuk az új megtérőket?

A kurzust azoknak ajánlják, akik szeretnének bekapcsolódni Jézus missziójába, mert Ő azt mondta: 

„Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig!” (Mt 28,19-20)

Az evangelizációs iskola témái

– Az evangelizáció forrása
– „Egyház-felújítás”: az állagmegóvástól a missziós plébániáig
– Egyházunk tanítása az evangelizációról
– Miért evangelizáljunk?
– Mit hirdessünk?
– Plébánia: a közösségi misszió helye
– Hogyan evangelizáljunk a hétköznapokban?
– Alpha: egy hatékony eszköz a 21. századi evangelizációhoz
– A befogadó plébánia, azaz hova is hívjuk a megtérőket?
– Mit és hogyan válaszoljunk a rázós kérdésekre?
– Az evangelizáció akadályai és hajtóerői

Előadók

Székely János szombathelyi megyéspüspök; James Mallon atya, a Divine Renovation (Egyház-felújítás) című bestseller szerzője; Nyéky Kálmán siófoki plébános; Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára; Kunszabó Zoltán állandó diakónus; Madocsai Bea rádiós újságíró; Herbert Dóra újságíró; Varjas Adrienn gyógypedagógus

Az alkalmak rendje

18.00 szentmise
18.45 énekes dicsőítés
19.00 előadás
19.45 tanúságtétel
20.00 szentségimádás
20.30 kiscsoportos beszélgetés
21.00 záróáldás

A 10+1 alkalomból álló kurzust szeptember 23. és november 25. között hétfő esténként tartják a városmajori nagytemplomban (1122 Budapest, Csaba u. 5.) az esti, 6 órakor kezdődő szentmise után; valamint november 9-én, szombaton egész nap az Emmánuel közösség szervezésében.

Kérik az érdeklődőket, hogy részvételi szándékot a kurzus részét képező kiscsoportos beszélgetések megszervezése miatt mindenképpen jelezzék. Az űrlap ITT található.

További információ a kepzes@iec2020.hu e-mail-címen kérhető.

Forrás és fotó: iec2020.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria