Ökumenikus összefogás Debrecenért – Elkezdődött a város karitatív testületének adventi akciója

Hazai – 2022. november 8., kedd | 16:39

A Debreceni Karitatív Testület – a város és a történelmi egyházak: a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület közreműködésével – november 7-én indította el adventi adománygyűjtési akcióját.

A felajánlásokat december 22-ig lehet elhelyezni a Magyar Református Szeretetszolgálat által biztosított és városszerte kihelyezett „Összefogás Debrecenért” feliratú dobozokban.

Tartós élelmiszereket és tisztálkodó szereket gyűjtenek, melyeket karácsony előtt folyamatosan juttatnak el a nehéz helyzetű családoknak, egyéneknek. A szeretetdobozokba elsősorban legalább fél éves szavatossággal rendelkező tartós élelmiszereket (cukrot, olajat, konzervet, lisztet, kakaót, teát, fűszereket, édességet, száraz tésztát, kekszet, ketchupot, mustárt, majonézt stb.) várnak, de szívesen fogadnak tisztálkodási és tisztítószereket, főként mosószert, öblítőt, fogkrémet, gyermek- és felnőttpelenkát, sampont, tusfürdőt is. Akinek van rá módja, cukor- vagy gluténmentes termékekkel, például édesítőszerrel, cukormentes keksszel, gluténmentes tésztával segítheti az ételintoleranciával küzdőket is.

A gyűjtés elindításáról sajtótájékoztatót tartottak november 7-én a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban. Az eseményen részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke; Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke; Papp László, Debrecen város polgármestere; Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke.

A dobozokat a Karitatív Testület gyűjtőpontjai mellett a tervek szerint cégeknél és intézményekben is elhelyezik.

„Amikor nagy a baj, akkor még nagyobb szükség van az összefogásra, és most ez a helyzet, mert válságok sorozatát éljük át” – mondta el Fekete Károly református püspök.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szerint a jelenlegi nehéz helyzetből is a legjobbat kell kihoznunk, hogy megéljük a Jézustól tanult szeretetet. „Nagyon fontos, hogy embertársainkban, testvéreinkben felfedezzük Krisztus arcát. Hiszen azt mondja Jézus a tanításában az evangéliumban, hogy amit egynek tesztek, akár a legkisebbek közül is, azt nekem teszitek” – hangsúlyozta a főpásztor.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke azt mondta: azt élet velejárója kell hogy legyen a szükséget enyhítő összefogás. „Örülök annak, hogy megtapasztalhatjuk: nem csak kapni jó érzés, hanem legalább ennyire fontos az adás, a bajbajutottak megsegítésének érzése” – fogalmazott.

Papp László polgármester arról beszélt, hogy a világjárvány után ez az év újabb kihívásokat hozott, de a város igyekszik minden fronton segítséget nyújtani a rászorulóknak. „A szomszédban zajló háború, az elszabaduló energiaköltségek, az infláció mindenkinek megkeseríti az életét. Ezért most van igazán ideje az összefogásnak” – mutatott rá a városvezető.

Az Összefogás Debrecenért kezdeményezést advent közeledtével 2020-ban hozta létre a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, a Debreceni Karitatív Testület és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Példaértékű, ahogy a történelmi egyházak a város, a közel harminc civil szervezetet tömörítő Karitatív Testület összefog a debreceniekért. S ehhez a kezdeményezéshez az elmúlt években sportolók, a városban működő cégek közül is egyre többen csatlakoztak.

Debrecen híres a jelentős ügyek melletti társadalmi kiállásáról, és a város számos alkalommal tett már szép tanúbizonyságot az egymásról való felelősségteljes, elkötelezett gondoskodásról, nemes kezdeményezésekről, az összetartozás erejéről.

Az adományozási akció keretében az előző két évben négy-négyezer családnak segítettek. A szervezők abban bíznak, hogy idén ismét legalább ennyi rászoruló karácsonyát tudják szebbé tenni.

Forrás: Debreceni Karitatív Testület / Debrecen-Nyíregyházi EgyházmegyeDehír / Hajdúdorogi Főegyházmegye 

Fotó: Dehír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria