Önismereti tréningre hívták a Kaposvári Egyházmegye hitoktatóit

Hazai – 2022. november 16., szerda | 10:36

A Kaposvári Egyházmegye hitoktatói számára önismereti hétvégét tartottak november 11–12-én a kaposvári püspökségen.

„A hitoktatói hivatás gyakorlásában a szakmai képzettség mellett a lelki egészség is rendkívül hangsúlyos, így ápolni kell azt, törődni kell vele” – hangsúlyozta Farkasné Magyar Anikó szakmai felelős. – Ha egy hitoktató „jól érzi magát a bőrében”, jól érzi magát abban az intézményben és azok között a gyermekek között, akik között tevékenykedik, akkor a munka sikeres lesz, kiegyensúlyozott és gyümölcsöző. Ebben szeretnénk segíteni a hitoktatóknak az önismereti tréninggel – fogalmazott a szakmai vezető, majd hozzátette: tavaly felmérték, milyen típusú továbbképzési alkalmakra lenne igény a hitoktatók körében. Sokan az önismereti tréning szervezését szorgalmazták, ezért az igényeknek megfelelően beépítették az alkalmat a továbbképzési rendszerbe.

A tréninget Szigeti Mónika pszichológus vezette. „A hitoktatók a személyiségükkel dolgoznak munkájuk során, és ezzel tudják leginkább megfogni azokat a gyermekeket is, akikkel nehezebb a közös munka.

Ahhoz, hogy a személyiségünket jól tudjuk használni a pedagógiai munka során, nagyon erős, stabil önismeretre van szükség: erősségeink, gyengeségeink, sérüléseink ismeretérere.

Valamint megküzdési módokra, amelyek segítségével túl tudtunk lépni az adott problémán. Ezért segíthet sokat, ha az önismeretünkkel foglalkozunk” – emelte ki Szigeti Mónika.

„Azt látom, hogy a csoportban részt vevők életében az önismeret témája nem újdonság. Rengeteg mindenen gondolkoztak már, megoldottak nehéz helyezeteket, egyre jobban ismerik a saját motivációjukat, működési módjukat. Azonban még mindig vannak olyan területek, amelyeken egymásnak is tudnak segíteni, illetve az itt elsajátított módszerek segítségével tudnak tovább gondolkozni.  Elindul egy önismereti folyamat, ami reményeink szerint tovább folytatódik akár könyvek segítségével, akár a házastársukkal való beszélgetések során” – fogalmazott a pszichológus, majd elmondta: a tréning „ismerkedős” játékokkal kezdődött, és már a játék legelején kiderültek olyan információk, amelyek által a jelenlévők kapcsolódni tudtak egymáshoz. A jó hangulatú beszélgetések során egy-egy nehezebb helyzettel kapcsolatban segítséget tudtak nyújtani egymásnak a hitoktatók. A tréning egyik fontos pontja, amikor

a résztvevők a csoportban visszajelzéseket adnak egymás számára a másikban rejlő értékeket, pozitív tulajdonságokat megfogalmazva.

Ezekre a megfogalmazott értékekre – a bennük rejlő szerethető és értékes tulajdonságaikra – a hitoktatók a nehezebb időszakokban építeni tudnak majd.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria