Országszerte megemlékeztek Boldog Brenner János vértanúról

Hazai – 2018. december 20., csütörtök | 13:43

Országszerte megemlékeztek Boldog Brenner Jánosról első liturgikus emléknapjához, december 15-éhez kapcsolódva. A vértanú ereklyéjét több település templomában elhelyezték, a győri papnevelő intézet növendékei pedig szemináriumuk egykori tanulójára emlékeztek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

December 15-én Boldog Brenner János csontereklyéjével gazdagodott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor római katolikus temploma. Az ereklyetartó fölött elhelyezték Muka Gábor csávolyi plébános Brenner Jánost ábrázoló festményét, melyen a vértanú pap liturgikus ruhát visel piros stólával, bal kezében a vértanúság pálmáját tartja, jobb kezével pedig az Oltáriszentséget őrző burzára mutat. A festményt Zubály Lajos napkori plébános áldotta meg az ereklye elhelyezésének ünnepségén.

A csontereklyét a Szombathelyi Egyházmegye adományozta Zubály Lajos plébános kérésére; az adományozást Brenner József nagyprépost, nyugalmazott püspöki helynök, a véranú öccse is támogatta. Brenner József 2009 szeptemberében látogatott el Napkorra, ahol előadást tartott testvéréről.

* * *

Ugyancsak december 15-én helyezték el új tartójában a debreceni Megtestesülés-templom Brenner János-ereklyéjét, melyet július 7-én kapott a közösség. Az ereklyét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök kérte a Szombathelyi Egyházmegyétől, hogy Brenner János – mint az Eucharisztia mártírja – legyen a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülést segítő programsorozat védőszentje.

* * *

December 16-án a 20. század két jelentős szentjének ereklyéjét is elhelyezték a Vas megyei Torony plébániatemplomában. Az ünnepre a hívek imakilenceddel készültek. Az egyik ereklye II. János Pál pápa ruhaereklyéje, a másik pedig Brenner János csontereklyéje, melyeket Perger Gyula plébános kérésére ajándékoztak az egyházközségnek. Az ereklyék elhelyezése ünnepi szentmise keretében történt, amelynek főcelebránsa Brenner József volt.

Szentbeszédében Brenner József visszaemlékezett az 61 évvel ezelőtt történt tragédiára. Hozzátette, sokszor kapunk a Jóistentől nehézségeket, de ez mindig azért van, mert Isten valóban a javunkat akarja. Isten mindenkit az üdvösségre hív. Akit mások megaláznak Jézusért, azt az Atya felmagasztalja. Brenner Jánost a megalázás után az Atya felmagasztalta, és ma a boldogok sorában tisztelhetjük. Ez azt jelenti, hogy az Úr színelátása az osztályrésze.

II. János Pál tetteivel érdemelte ki, hogy szentként tiszteljük. Emberek voltak mindketten, mint mi. Ők az Úr előtt vannak már, példaképeink lehetnek és közbenjárnak értünk Istennél. Kérjük az itt elhelyezett ereklyék szentjeit, hogy segítsenek bennünket Jézus nyomában járni – zárta homíliáját Brenner János testvére.

* * *

December 16-án este a Győri és a Szombathelyi Egyházmegye papnövendékei elöljáróik jelenlétében megkoszorúzták a vértanú áldozópap emlékművét a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet udvarán. A növendékek a megemlékezés koszorúját és az égő mécsest a szeminárium épületében nemrég felavatott emléktáblánál is elhelyezték.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Szombathelyi Egyházmegye; Győri Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Hoós Flórián; Kálmán Imre

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria