Őszi egyházmegyei hittanostalálkozót tartottak Orosházán

Hazai – 2017. október 18., szerda | 13:10

Idén második alkalommal szerveztek hittanostalálkozót a Szeged-Csanádi Egyházmegyében: október 7-én, szombaton az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek, melyen közel kétszázan vettek részt.

Az egyházmegye kateketikai irodája által koordinált program Szent László élete és példája jegyében szerveződött.

Bicsánszki József igazgató, majd Iványi László esperes-plébános köszöntötte a résztvevőket. Szent Lászlóról Harangozó Imre katekéta mondott bevezetőt, melyben a gyökerek fontosságára irányította a gyermekek figyelmét. Megidézte Szent László példáját, megosztva a jelenlevőkkel egy szentetornyai gyűjtésének mondáját.

A délelőtt folyamán a csoportok Szent László életéhez kapcsolódó játékos feladatok által ismerkedhettek meg a lovagkirály  példájával. Délután csapatjátékokon vettek részt a hittanosok, majd a ministránsok csoportfoglalkozásával ért véget a közös program.

A találkozó az orosházi Jézus Szíve-templomban szentmisével zárult, melyet Serfőző Levente és Arany Gábor atya celebráltak.

Az egyházmegyei kateketikai iroda évente két találkozót szervez, a tavaszi rendezvényre hagyományosan Szegeden kerül sor, míg az őszi hónapokban az egyházmegye északi részében, Békés megye területén találkoznak a hittanosok.

* * *

Október 13. és 15. között a Domaszék-Zöldfás Lelkigyakorlatos Központban az év harmadik lelkigyakorlatán vehettek részt a hitoktatók, melyet Rosner Zsolt pécsi egyházmegyés pap vezetett, aki az ajándékozó Krisztus arcáról elmélkedett. Keresztes Szent János istentapasztalata nyomán ismerhették fel a résztvevők, hogy Isten keresi és körbeöleli őket szeretetével. „Az Atya szeme a Fiún keresztül néz. A Fiú az Atya világra mosolygó arca” – fogalmazott a lelkipásztor. A jelenlevők megpróbáltak teret adni az őket kereső Istennek: „Életed egyenletébe engedd be a szeretetet mint ismeretlent!” Az elmélkedések során a katekéták bepillantást nyerhettek az éjszaka János szerinti értelmezésébe is, vagyis részesei lehettek annak az utazásnak, melyet Krisztus vezet. Ez az utazás olyan területeken hoz fejlődést, amelyekben nem is reméltük. A sötétben is felragyog Isten arca – mondta Rosner Zsolt.

Az elmélkedéseket vezetett és egyéni imák követték, a katekéták páros beszélgetésekben oszthatták meg egymással személyes tapasztalataikat, s lehetőség nyílt lelki beszélgetésekre is. A lelki program keretében szentségimádást és szentmisét is tartottak.

* * *

A  Szeged-Csanádi Egyházmegyei Kateketikai Iroda közeljövőben tervezett programjai:

A novemberi szakmai műhelyek témái a következők: az imádság ereje, a szöveges értékelés mint motiváció és a Bellarmin adatrögzítő rendszer közelről. Az alkalmakat Orosházán, Szarvason és Szegeden rendezik majd.

November 11-én Csépányi Gábor, az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa Test-teo a hitoktatásban címmel tart továbbképzést Békéscsabán az egyházmegye hitoktatóinak, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában.

A katekétamentor program keretében december 9-én Obbágy László, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára tart továbbképzést, melyet szupervízió követ.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria