Papi és szerzetesi hivatásokért mutatott be szentmisét Felföldi László püspök

Hazai – 2021. február 6., szombat | 18:59

Több éves hagyomány a Pécsi Egyházmegyében, hogy minden hónap első csütörtökén szentségimádást ajánlanak fel valamennyi plébánián a papi és szerzetesi hivatásokért. Szintén erre a szándékra mutatott be szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök február 4-én Pécs belvárosi templomában.

A szentmise előtt tartott szentségimádást Lápossy Péter iskolalelkész, kisegítő lelkész vezette.

A szentmise elején Felföldi László püspök kiemelte: Isten mindenkinek más talentumokat ad, amelyekért imádkoznunk kell, mert így tudjuk segíteni, hogy a környezetünkben élők felismerjék az Istennek szentelt életre való meghívást.

Fel kell ismernünk a szívünkben, hogy Isten mindegyikünkre különleges ajándékot bízott. Az emberi élet alapja, hogy valamiért él.

Ma nagyon sokan nem valamiért, hanem valamiből élnek.

A családért kellene élni, de inkább a családból élünk; a hivatásért kellene élnünk, de inkább hivatásból élünk.

A kérdés, hogy belőle vagy érte élünk, hogy a szolgáló szeretetért élünk, vagy keressük a szolgálatot másokban

– mondta a főpásztor.

Jézus magához hívta a tanítványokat, hogy vele legyenek, és elküldje őket – emelte ki Felföldi László az évközi negyedik hét első csütörtökének evangéliumi szakasza (Mk 6,7–13) kapcsán. Hangsúlyozta: Az élet hivatásának titka a családi asztalnál és az oltárnál van. A kettő szétválaszthatatlan, mind a kettő ugyanazt szolgálja. Az oltár az ősegyház első asztala, ahol a keresztények összegyűltek, beszélgettek, megosztották ételüket, örömüket, gondjaikat és egy szívvel, egy lélekkel éltek. Vajon ilyen a családi asztalunk is? Megosztjuk őszintén, mélyen, szívből örömünket, bánatunkat, vagy csak egymás mellett élünk? Milyenek az oltáraink, amikor összejövünk?

Olyan korban élünk, amikor Isten sokakat megszólít, de nagy titok, hogy hányan hallják meg. A hívás megjelenhet apróságokban is: ilyen az, amikor kimozdulunk a megszokottból, hogy közösségben legyünk. Mindezt azért, hogy erősebben éljen bennünk az a gazdagság, amelyet Isten adott – fogalmazott a püspök.

A hivatás a családban kezdődik, hiszen akkor lesznek hivatások, ha az édesapák és édesanyák jó szívvel, őszintén imádkoznak azért, hogy Isten segítse gyermekeiket, és azért, hogy adjon erőt nekik, hogy vezessék gyermekeiket azon az úton, amelyre Isten hívja őket, és ebben lelkesen tudjanak segíteni. Ugyanis sok hivatás a szülőkben dől el, amikor nem merik a rájuk bízott életet Istennek szentelni.

Egy zavarodott világban hogyan gondolkodunk az Istennek szentelt életről, a nagycsaládról, az elköteleződésről? Ezt tudnunk kell, hiszen ettől függően formáljuk környezetünket.

Isten ajándéka a hivatás: egy mag, de azt nevelni, erősíteni az emberi szív feladata

– hangsúlyozta szentbeszéde végén a pécsi megyéspüspök.

*

A szentmise után meglepetésben részesült Felföldi László: a bibliakör ajándékkal kedveskedett a főpásztornak, aki ezen a napon ünnepelte 60. születésnapját.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria