Papi találkozót tartottak Bélapátfalván

Hazai – 2021. június 25., péntek | 19:10

Minden évben a bélapátfalvi apátságban zárul az Egri Főegyházmegye lelkipásztorainak lelkigyakorlata, melyet idén Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi görögkatolikus megyéspüspök vezetett. Ő mondta a záró szentmise homíliáját is június 24-én.

Keresztes Szilárd János evangéliumának ember- és emberségábrázolását elemezte az egybegyűlteknek. „Egyéni életünk buktatóiban, bukásaiban, Egyházunk krízishelyzeteiben szükség van arra, hogy meg tudjunk kapaszkodni Krisztus erejében. Ebben segítenek Szent János evangélista emberábrázolásai.” 

A nyugalmazott főpásztor rámutatott Mária Magdolna nyugalmára, a tanítványok közül pedig kiemelte Péter és János apostol hűségét. Jánosnak elég volt megpillantania az üres sír rendjét, és azonnal tudta, hogy Jézus feltámadt, ahogy azt előre megmondta.

A rend mindig Jézusról tanúskodik, az ördög pedig a rendetlenségben jelenik meg nekünk. Így kell nekünk is megbecsülnünk az életünk rendjét, egyensúlyát.

Isten mindent megad hozzá, de nekünk áldozatot kell hozni, hogy ezt a rendet fenn tudjuk tartani. Bárcsak a saját életünkben és az Egyházban is meg tudnánk jeleníteni ezt a rendet! Hiszen az Egyházról úgy gondolkodik a világ, ahogy azt mi, papok bemutatjuk.”

Végül Tamás apostol személyét emelte ki Keresztes Szilárd. Mint mondta, sokszor kell nekünk is megszégyenülnünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk Isten jóságát és mindenhatóságát.

A pandémia miatt nagycsütörtökön elmaradt az olajszentelési szertartás, így ezen a közös Te Deumon került sor erre is.

A jelenlévők megújították papi fogadalmukat, a szentmise végén pedig Ternyák Csaba érsek bemutatta az újmisés atyákat, köszöntötte a jubiláló vas-, arany- és ezüstmisés papokat, majd megemlékezett az elmúlt évben elhunyt lelkipásztorokról.

Végül Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató kihirdette a 2021. augusztus 1-jével hatályba lépő személyi változásokat, melyről összefoglalónkban is tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria