Püspöki szentmise a rönöki Szent Imre-templomban

Hazai – 2023. szeptember 18., hétfő | 16:58

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én az osztrák–magyar határon található, 32 éve újraszentelt rönöki Szent Imre-templomban tartott püspöki szentmisére gyűltek össze a hívek. A templomot az eisenstadti és a Szombathelyi Egyházmegye újíttatta fel. A szentmisét Ägidius Zsifkovics, az eisenstadti egyházmegye megyéspüspöke és Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta.

Székely János püspök a szentmisében felelevenítette, hogy a templom maga is keresztúton járt, hiszen a nehéz években gazdátlan volt, sok mindenre használták, csak a templom funkcióját nem tölthette be.

A főpásztor szentbeszédben egy történetet mesélt az élet védelméről. 

Székely János megyéspüspök bevezető gondolatai ITT meghallgathatók, prédikációja pedig ITT visszanézhető.

Ägidius Zsifkovics püspök beszédét németül mondta, de zárásként magyarul is intézett néhány mondatot a zarándokokhoz.

A templom a megosztottság jelképe volt a vasfüggöny idején. Fontos a határon átnyúló találkozás. A tornyon látható keresztet Szent II. János Pál pápa szentelte fel 1991-es magyarországi látogatásakor. A kereszten függő Jézus kitárt karja magához hívja, öleli az embereket – hangzott el a szentmisében. – Tudjuk, hogy a keresztben van a jövőnk. A megosztottság a múlté. Ez a hely és a kereszt összeköti a két országot. Isten áldd meg a magyart!

Ägidius Zsifkovics püspök predikációja IDE kattintva megnézhető.

A szertartáson zenei szolgálattal közreműködtek a magyarlaki katolikus iskola diákjai és pedagógusai, valamint a reinersdorfi kórus.

A szentmise után az eisenstadti megyéspüspök megajándékozta a szentmisén éneklő gyermekeket.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria