Roma szakkollégisták tanévnyitója Egerben

Hazai – 2022. augusztus 29., hétfő | 16:30

Több mint háromszázan érkeztek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre augusztus 27-én, szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó ünnepségére. A megújuló egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek vezette az ökumenikus istentiszteletet.

A főpásztor a tanévnyitó ünnepségen hangsúlyozta, azért imádkoznak együtt, hogy a különböző nyelvű, kultúrájú népek között békesség, harmónia, szeretet uralkodjék.

Kondor Péter evangélikus püspök arról beszélt: ahhoz, hogy szeressünk egy gyűlölettel teli világban, hogy szolgáljunk, amikor mindenki a maga hasznát keresi, nem elég a lelkesedés, az is kell, hogy az embert megragadja Jézus Krisztus.

Az egri Líceum dísztermében rendezett tanévnyitó ünnepségen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos elmondta: az elmúlt tíz évben meghatszorozódott a roma szakkollégisták száma, s ezzel együtt egy olyan társadalmi intézkedés vált kézzelfoghatóvá, amely elismerésnek örvend. Kiemelte, az első tanévnyitón ötvennégyen voltak, ma pedig már nincs olyan ágazat, ahol ne dolgozna roma szakkollégista.

Eljutunk oda, hogy nem az lesz a kérdés, hol a roma értelmiség, hanem a romaság már hozzáadott értékként jelenik meg – fogalmazott.

A kormánybiztos után Markus Ehm, a roma felzárkóztatás ügyét támogató Hanns-Seidel Alapítvány regionális projektvezetője beszélt az elmúlt évek sikereiről, kiemelve a korábban támogatott fiatalok felelősségét. Példaként említette Sztojka Attilát, aki támogatottból segítővé vált.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke azt emelte ki, hogy a Teremtő minden embert azonos értékűnek alkotott, s mindenkit válogatás nélkül, egyformán szeret. Mint fogalmazott, nekünk is erre kell törekednünk.

Arra vágyunk, hogy szeretet, megértés vegyen körül minket. Ennek legjobb módja, ha elkezdünk szeretni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat jelentősen hozzájárul a társadalmi sebek begyógyításához, ahhoz, hogy megismerjük, elfogadjuk, értékeljük a különbségeket.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy annak, aki nem ismeri,

három szóval leírható a roma szakkollégium: közösség, képzés, kereszténység.

Az elmúlt tíz esztendő alatt 450 roma szakkollégista szerzett alap- vagy mesterképzésen oklevelet, s 90 százalékuk dolgozik – mondta az államtitkár, majd az istentiszteleten elhangzott könyörgést idézve azt kérte a jelenlévőktől, hogy legyenek hiteles meghívók. Fülöp Attila bejelentette azt is, hogy augusztus 26-án, pénteken hirdették ki a 2,5 milliárd forint keretösszegű Útravaló Ösztöndíjat, amely középiskolába jutáshoz, érettségi, diploma vagy szakma megszerzéséhez segíti a rászorulókat.

A megnyitót követően flashmobra hívták az ünneplőket: az Eszterházy téren élő cigánykereket formáztak a szakkollégisták, az intézmények vezetői, a fenntartók képviselői, valamint az ágazati szereplők.

A háromnapos rendezvény nyitóelőadását Pléh Csaba akadémikus tartotta Az ember mint nyitott lény és a társadalmi egyenlőség címmel. A szombati nap során tíz szekcióban rendeztek workshopot a résztvevőknek.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szepesi Áron

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria