Szent Margit nevét veszi fel a budapesti Lehel téri templom előtti terület

Hazai – 2019. május 30., csütörtök | 17:19

A Fővárosi Közgyűlés május 29-i döntése értelmében a Lehel tér Árpád-házi Szent Margit-templom előtti része mostantól a Szent Margit tér nevet viseli.

A Fővárosi Közgyűlés tizenkét közterület elnevezéséről döntött, köztük arról, hogy a XIII. kerületben, az Árpád-házi Szent Margit-templom előtti terület szintén Szent Margit nevét viseli ezentúl. A névváltoztatás nem az egész Lehel térre vonatkozik.

A Fővárosi Kertészet Nonprofit Zrt. honlapján közzétették, hogy megújul a Szent Margit-templom előtti terület. A fejlesztés során olyan teret alakítanak ki, amely alkalmas lehet rendezvényterületnek is.

* * *

Az első világháború után a Lipótváros Lőportárdűlőnek nevezett külső részén lakó hívek ellátására Kisegítő Kápolna Egyesület jött létre. Zaymus Gyula hitoktató 1920-ban a Pannónia utcai elemi iskola alagsorában Jézus Szent Szívéről elnevezett kápolnát nyitott, és megszervezte az egyházközséget. A Szent István-bazilika és a terézvárosi plébániák területéről leválasztott részen 1923-ban megalakult a plébánia és megindult a templomépítő bizottság munkája.

A főváros az akkori Ferdinánd (később Lehel) téren adományozott telket. Möller István műegyetemi tanár terve a középkori zsámbéki romtemplom formáit idézte. 1933. október 15-én szentelte fel a templomot Serédi Jusztinián hercegprímás.

A háborús károkat a hívek adományából javították ki az épületben. 1975-ben Simon Gyula plébános Bardon Alfréd egyetemi tanár terve alapján alakíttatta ki az új liturgikus teret. 1988-tól 1994-ig Bölcsvölgyi Zoltán plébános kezdeményezésére renoválták a templom tetőszerkezetét, a templombelső teljes festését a színes ablakokkal együtt, valamint felújították az elektromos hálózatot is.

Forrás: MTI; Főkert.hu; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Thaler Tamás/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria