Szenvedélybetegeknek létrehozott rehabilitációs intézményt áldott meg Palánki Ferenc

Hazai – 2021. június 25., péntek | 16:52

A Forrás Lelki Segítők Egyesülete ebben az évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. 2021. június 24. emlékezetes lesz az egyesület számára, hiszen az eltelt három évtizedet szakmai konferenciával és egy új épület megáldásával ünnepelték Nagyhegyesen.

A Forrás Lelki Segítők Egyesülete által a Hajdú-Bihar megyei községben fenntartott Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye területén található a felújított és átalakított épület, amelyet még Klebelsberg Kuno építtetett tanyasi iskolának. A közel 100 millió forintos beruházás során a központ tíz férőhellyel bővült, és a szenvedélybetegek felépülése folyamatában a rehabilitációs ellátás és a támogatott lakhatás szolgáltatásai között olyan lehetőséget kapnak a betegek, amely segíti őket – a rehabilitáció folytatása mellett – a munkavállalásban, képzéseken való részvételben.

A jelenlévőket Berényi András, a Forrás Lelki Segítők Egyesületének elnöke köszöntötte. Visszatekintésében utalt a rehabilitációs program évtizedes történetére. 1990-ben indult az egyesület, a családok, a szenvedélybetegek, a krízisekkel küzdők támogatására. Mint mondta, a Tiszántúlon hiánypótló ez a megújulás, legközelebb Szeged térségében találkozunk hasonló rehabilitációs intézménnyel, éppen ezért nemcsak Debrecenből, hanem a térségből is fogadnak gyógyulni vágyókat.

Batizi Ildikó, az intézmény vezetője az ünnepségen elmondta, 16 és 50 év közötti, függőségben szenvedő férfiakat fogadnak. A 12 hónapos terápia során készségeket, képességeket fejlesztenek, amelyek segítenek a visszailleszkedésben; a programban résztvevők képesek újra a teljes élet folytatására.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy az alap az önismeret, a felelősségvállalás, erre épül többek között a kommunikáció, a konfliktuskezelés fejlesztése, a segítségkérés megtanulása – összesen 27 kompetenciával dolgoznak az egymásra épülő rendszerben. Az első 12 hónap nagyon nehéz, hiszen vissza-visszatérnek a szerhasználat időszakának nehézségei. Azt is megtapasztalták, hogy a több évtizeden át küzdő szenvedélybeteg rehabilitációjára nem elég az egy év, további lelki-, pszichés gondozásra van szükség. Erre hoztak létre 2×6 fő számára férőhelyet. Így azok számára, akiknek a 12 hónap után szükségük van további támogatásra a tanuláshoz, a munkaszocializációhoz, további hároméves időtartam biztosított.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az épület megáldása előtt az egyesület nevére utalva a sokat idézett 87. zsoltár szavaival – „Minden forrásom belőled fakad” – emlékeztetett a közelgő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Amint fogalmazott, Isten maga a forrás, minden Belőle, a szeretetből fakad; Ő mindenkit atyai szeretettel, feltétel nélkül szeret. A szívéből indul ki a szeretet, és jut el az emberek szívéhez, amelyből túlcsordulva mások is részesednek.

Az ünnepségen beszédet mondott Simon Attila István, az EMMI jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára és Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria