Tanulmányi úton vettek részt az Egri Főegyházmegye intézményeinek munkatársai

Hazai – 2019. november 5., kedd | 10:28

Nemzeti ünnepünk alkalmából, október 22-én és 23-án tanulmányi úton vettek részt az Egri Főegyházmegye központi intézményeinek munkatársai Ternyák Csaba érsek vezetésével. Az út Debrecent, Nyírbátort, Máriapócsot, Nyíregyházát és Hajdúdorogot érintette.

Az utazás résztvevői maradandó lelki és szellemi élményekkel gazdagodtak a szentmisék, zsolozsmák, énekek, előadások által. Debrecenben Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogadta a csoportot, a vendégek a főpásztor vezetésével tekintették meg a Szent Anna-székesegyházat. Ezután a Déri Múzeumban megcsodálták Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, majd a református Nagytemplomot.

Ebéd után Nyírbátorba utaztak tovább, ahol a gótikus stílusú minorita templomban szentmisén vettek részt. Ezt követően a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyre látogattak, ahol a közelmúltban átadott zarándokházban vacsoráztak. Másnap, nemzeti ünnepünkön, Kapisztrán Szent János emléknapján a kegytemplomban, a máriapócsi Könnyező Szűzanya ikonja előtt szentmisén vett részt a csoport.

A következő állomás Nyíregyháza volt, ahol a Samassa József bíboros, egri érsek által 1904-ben építtetett Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat tekintették meg. Ezután Szocska A. Ábel püspök vezetésével a Szent Miklós görögkatolikus székesegyházában imádkoztak az egri vendégek, majd látogatást tettek a püspöki hivatalban.

Az út Hajdúdorogon ért véget, ahol a Hajdúdorogi Főegyházmegye székesegyházát, a magyar görögkatolikusok főtemplomát tekintette meg a csoport Dalanics Zoltán parókus avatott vezetésével.

Az út mottójául Szent Ágoston egyik mondatát választották: „A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria