Tíz éve vette fenntartásba Nagykörű és Kőtelek oktatási-nevelési intézményeit az Egri Főegyházmegye

Hazai – 2022. október 14., péntek | 18:59

Szentmisével kezdődött Nagykörűn az ünnepségsorozat, amelyen az elmúlt tíz évben kapott kegyelmekért adtak hálát a nagykörűi és kőtelki oktatási és köznevelési intézmények munkatársai, tanulói és a helyi óvodás gyerekek. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be október 13-án.

A főpásztor szentbeszédében rámutatott: Jézus számára az imádság a lélek lélegzését jelenti. Az evangéliumban olvassuk, hogy Jézust arra kérték a tanítványai, hogy tanítsa meg őket imádkozni. Mert bár ismerték a kor imáit, látták, ahogyan Jézus különleges módon feltöltődött általuk.

Ezt mi is tapasztalhatjuk, és nyomot hagyhat bennünk; „elvezet Istenhez, mert tudjuk,

Isten jelen akar lenni az életünkben, kopogtat a szívünk ajtaján”

– mondta Ternyák Csaba.

„A mi életünk az örökkévalóság ígéretében, a szerető Isten oltalma alatt van, ezért a nehézségek ellenére félelem nélkül telhetnek napjaink. Kívánom, hogy tapasztalja meg ezt mindenki. Ezért is volt jó döntés tíz éve, hogy a templom és az iskola közel került egymáshoz és azóta elválaszthatatlan lett” – hangsúlyozta az egri érsek.

A szentmise végén Nagyné Baráth Ágnes főigazgató megköszönte a főpásztornak a szentmiseáldozat bemutatását és meghívta az ünnepségsorozat programjaira.

*

A nagykörűi Cseresznyevirág Katolikus Óvoda udvarán emlékfát ültettek, majd a gyermekek műsorral köszöntötték a vendégeket, bemutatva az intézmény nevelési programjának fontos elemeit: sok, a hagyományőrzés, a környezettudatosság és a teremtésvédelem területén szerzett ismeretet.

Az Egri Főegyházmegye főpásztora megköszönte az ott dolgozó munkatársak szolgálatát, és méltatta a gyermekek produkcióját.

*

A szintén Nagykörűn működő Petrovay György Katolikus Iskola diákjai és pedagógusai a Gárdonyi 100 program jegyében színdarabbal készültek, az író korát megidéző környezetben.

Ezt követően az iskolában kialakított, az elmúlt tíz évet bemutató tárlatot nézték meg a vendégek.

*

Kőtelken, a Szent Kinga Katolikus Óvodában az intézmény vezetője köszöntőjében az elmúlt időszak eredményeiről szólt. Ezt követően védőszentjükről énekeltek az óvodás gyerekek.

Ternyák Csaba érsek megáldotta azt a tárlatot, amelyet a főegyházmegyei fenntartásban töltött évekről állítottak össze.

A kőteleki Szent Gellért Iskola növendékei különleges élőképes rózsafüzér imádsággal készültek.

A közös imádságot követően az intézmény vezetője felidézte a korábbi évek tapasztalatait, rámutatva, hogy tíz éve kerültek óvodába a mostani végzősök. Az akkor elültetett fák ma már árnyat adnak az intézmény udvarán.

A főpásztor elmondta: van miért hálát adni, hiszen a katolikus identitás elmélyítése elindulhatott 2012-ben, és a gyümölcsök beérnek. Köszönetet mondott valamennyi dolgozónak és Fejes János plébánosnak a kitartó munkáért.

A Szent Gellért Iskola is készült kiállítással, köztük egy olyan tárlattal, amely a korabeli iskolákat idézi, a mindennapok tárgyaival.

Szöveg: Bérczessy András

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió/Vozáry Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria