Két magyar katolikus egyetem is bekerült a legjobb európai felsőoktatási intézmények közé

Hazai – 2023. szeptember 21., csütörtök | 14:48

A Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listájára 15 magyar intézmény is felkerült – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szeptember 20-án, szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Hankó Balázs közlése szerint a regionális európai lista 46 ország egyetemeit vizsgálta, és a legjobb 690 intézmény közé 15 magyar egyetem is bekerült: az első háromszázban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 208., a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a 238., a Szegedi Tudományegyetem a 242., míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel.

A legjobb négyszázba bekerült a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

A tizenöt rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem is szerepel; helyet kapott a rangsorban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem is – ismertette az államtitkár.

Világszinten a két legismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education, amelyek a magyar egyetemek szempontjából jelentős figyelmet érdemelnek, mivel ezek az egyetem mérete mellett számos más, a gazdasági környezet szempontjából is kiemelkedően fontos tényezőt vesznek figyelembe, például az oktatást, a kutatást és a nemzetköziesítést – mondta el a videóban Hankó Balázs. – Ezen két rangsor eltérő kritériumok alapján értékeli a magyar felsőoktatási intézményeket, de gyakorlatilag lefedi a teljes magyar felsőoktatási palettát.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének erősödése Magyarország jövőképességének kulcsa is, a modellváltás pedig elősegítette az egyetemek nemzetközi elismertségét, hozzájárulva ezzel az ország hosszú távú fejlődéséhez. „Az új fenntartói modell nemcsak az egyetemi autonómiát erősíti, hanem biztosítja a megduplázott minőségi teljesítményösztönző finanszírozást, ami növeli a pénzügyi kiszámíthatóságot és a versenyképességhez oly fontos rugalmasságot.”

A magyar egyetemek egyre sikeresebbek a nemzetközi megmérettetésben, hiszen míg négy éve hét, két éve kilenc, tavaly már tizenegy magyar intézmény szerepelt a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában – közölte Hankó Balázs. – Az egyetemeknek azonban olyan nemzetközi környezetben kell helytállniuk, amelyben „az Európai Bizottság a magyar kutatásokra és a nemzetköziesítésre vonatkozó döntései szándékosan versenyképességi hátrányt okoznak az ország számára” – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: mindennek ellenére a kormány elkötelezett a magyar egyetemek, kutatók és diákok támogatása iránt.

Forrás: MTI

Fotó: topuniversities.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria