Tízéves a szombathelyi Szent II. János Pál-szakkollégium

Hazai – 2022. október 4., kedd | 14:30

Létrejöttének 10. évfordulóját ünnepelte szeptember 30-án a szombathelyi Szent II. János Pál Pápa Katolikus Kollégium és Szakkollégium. A szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium aulájában tartott ünnepségen az egyházmegye, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, illetve a szakkollégium megerősítette az együttműködési megállapodásokat.

A szakkollégium célja, hogy keresztény értelmiségieket neveljen egy szolidáris társadalom építésére, az igazságosság szolgálatára, a szaktudás erősítése, a morális és közösségi életvitel, a társadalmi érzékenység és a lelkiség elmélyítése révén – idézte köszöntőjében az alapító okiratot Gaspari Gábor igazgató, aki hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben elvégzett munka sikerességét bizonyítja, hogy ma is telt házzal működik az ötven férőhelyes intézmény, amely az egyetlen szombathelyi székhelyű szakkollégium.

Együtt élnek, tanulnak itt az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Pécsi Tudományegyetem és a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának hallgatói, akik között katolikusok éppúgy vannak, mint evangélikusok, reformátusok és istenkeresők is. Így lesz az intézmény híd a tudományterületek, egyetemek, keresztény felekezetek és keresők között – fogalmazott Gaspari Gábor.

Szent II. János Pál alakját, a fiatalokhoz fűződő viszonyát idézte fel köszöntőjében Székely János szombathelyi megyéspüspök. A későbbi pápának már tanárként is az a keresztény emberkép sugárzott a beszédeiből, amiről az evangéliumban olvasunk. Emiatt a diákok bátran fordultak hozzá. Ő pedig gyakran járt velük kirándulni, segítette őket.

Szívügye volt a fiatalokkal való foglalkozás. Szerette volna, ha a fiatalok szívét átjárná az evangélium.

És mindezért bátran tett a kommunizmus idején – mondta a főpásztor.

A szakkollégiumban a fiatalok négy-öt évet töltenek, ami meghatározó az életükben. Az evangéliumban is hasonlót látunk: Jézus együtt élt tanítványaival, azt akarta, hogy a lelkükbe beleíródjon az evangélium. A szakkollégium erre ad lehetőséget: azokban az években, amikor egy embernek megszületik a felnőtt egyénisége, alakul a világlátása, bizonyos értelemben életének legfontosabb éveiben itt találkozik az evangélium kincsével, erejével.

Székely János püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégium bővítésére is sor kerülhet hamarosan a domonkos kolostor egyik részében.

A Katolikus Egyháznak mondanivalója van az egyetemi polgároknak, ezért is fontos az egyházmegyének a szakkollégium – mondta köszöntőjében Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, a szakkollégium alapítója, egykori vezetője. Kiemelte: a szellemi és fizikai képességek mellett fontos bizonyos helyzetekben a lélek érettsége. Ehhez is hozzájárul a szakkollégium.

Nem programot, munkatervet akar a szakkollégium az ott élőkkel megvalósítani, hanem a keresztény küldetésbe kívánja bevonni őket. Ez a kezdődő Isten országa, ha jól csináljuk, és nem hibázunk – emelte ki Németh Norbert, hozzátéve: a legnagyszerűbb befektetés az emberbe való befektetés. Itt a személyre figyelnek, aki szomjazza az örömet, boldogságot, a közösséget, a tudást, magát Istent.

A szakkollégium elválaszthatatlan az egyetemi lelkészségtől – emelte ki Németh Norbert, aki felidézte az alapítás tizenegy évvel ezelőtti első lépéseit, valamint a fejlődés éveit. Kívánom, hogy a szakkollégium sok értékes embernek legyen az otthona, ahonnan a nagy élete elstartolhat – zárta beszédét a PMI rektora.

A Vas Megyei Közgyűlés nevében Balázsy Péter főjegyző köszöntötte a szakkollégium vezetését és diákjait, akiknek átadta a közgyűlés emlékoklevelét.

A jubileumi ünnepségen a szakkollégium diákjai adtak műsort és fényképes vetítéssel egybekötve bemutatták mindennapjaikat is.

Az ünnepség alkalmat adott a Szombathelyi Egyházmegye, az ELTE és az egyetemi lelkészség, valamint a szakkollégium és az ELTE között 2017-ben megkötött együttműködési megállapodások megerősítésére. Ennek révén működhet a továbbiakban is az ELTE Savaria Egyetemi Központban az egyetemi lelkészség, és szólíthatja meg a fiatalokat, ajánlhat számukra programokat, hirdethet meg kurzusokat, amelyekért krediteket kapnak az egyetemisták.

Az est díszvacsorával, beszélgetéssel zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria