Új könyv jelent meg a jakabszállási plébánia történetéről

2019. március 28., csütörtök | 19:51

Bemutatták Fekete János „Adatok a jakabszállási római katolikus plébánia történetéhez 1945–2016” című kötetét a Jakabszállási Népfőiskola rendezvényén március 27-én a helyi általános iskola előcsarnokában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Fekete János nyugalmazott plébános több mint négy évtizeden keresztül szolgált a Bács-Kiskun megyei településen. A most bemutatott kötet a harmadik helytörténeti munkája: két évvel ezelőtt megjelent kötete 1945-ig tárgyalja a jakabszállási plébánia történetét; A csépai plébánia története 1970-ben jelent meg.

A rendezvény házigazdája, moderátora Szabó Mihály korábbi polgármester, a Jakabszállási Népfőiskola előadásainak szervezője volt. Jelen volt Juhos Imre fülöpjakabi plébános, Jakabszállás jelenlegi lelkipásztora.

Az Adatok a jakabszállási római katolikus plébánia történetéhez 1945–2016 című könyvet Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár, a Szent István Akadémia főtitkára mutatta be. Elmondta, míg az első kötetet János atya források alapján írta meg, addig a másodikban saját élményeit, tapasztalatait is megosztja az olvasókkal – olvasható a Bács-Kiskun megyei hírportál tudósításában.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke; Kocsis Imre egyetemi tanár, biblikusprofesszor, a PPKE Hittudományi Kara Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének vezetője; Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára; valamint Szabó György Róbert polgármester szintén méltatták a kötetet és az idén gyémántmisés Fekete János atya munkásságát.

Kocsis Imre és Tóth Tamás mindketten kötődnek Jakabszálláshoz: a biblikusprofesszor a település szülötte, Tóth Tamás kétéves koráig élt itt.

Forrás és fotó: Jakabszállási Népfőiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő