Új terepjáró segíti a görögkatolikus speciális mentők munkáját

Hazai – 2019. február 12., kedd | 9:40

Jelentős összeget nyert a Hajdúdorogi Főegyházmegye égisze alatt működő LEGOTT Kutató Mentőcsoport az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. A pénzből terepjárót vásárolt a speciális egység, az új járművet február 7-én áldotta meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita Debrecenben.

A nagy kiterjedésű természeti katasztrófák utáni segítségnyújtásban a hivatásos szervezetek munkájának támogatására széles körű összefogásra van szükség. Ebben az önkéntes szervezetek speciális tudása is nélkülözhetetlen.

A LEGOTT önkéntes speciális mentőcsapat 2009 óta működik a Hajdúdorogi Főegyházmegye égisze alatt. Az elmúlt tíz évben számos belföldi és külföldi bevetésre kaptak felkérést, így például Albániában és Erdélyben árvíznél segítettek, Korfun egy eltűnt turista felkutatásában, Ecuadorban pedig a 2016-os földrengésnél bizonyították segítő szándékukat és tudásukat. A csoport az emberi életek mentésére szakosodott, tagjai nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, vízen és víz alatt képesek túlélők mentésére és elhunytak felkutatására.

Az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési, fejlesztési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásukra, a mentőszervezet tagjainak oktatására, vizsgáztatására hirdetett pályázatot 2018-ban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ennek keretében nyert 9,5 millió forintot a LEGOTT mentőcsoport is; a pénzből egy Ford Ranger típusú terepjárót vásárolt a csapat, melyet február 7-én áldott meg Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a debreceni érseki hivatal udvarán. Az autó nagy segítséget jelent majd a nehezen megközelíthető helyek elérésében a speciális mentők számára.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria