Újjáalakult a magyarországi Házas Hétvége mozgalom Nemzeti Tanácsa

Hazai – 2023. március 2., csütörtök | 14:30

Budapesten találkoztak a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom újonnan alakult Nemzeti Tanácsának résztvevői február 25-én. A testület tagjai a mozgalom tizenkét hazai tartományának felelős házaspárjai és papjai, valamint az országos felelősségre felkért párok. A 41 résztvevőből tizenegyen a határon túlról érkeztek: a Vajdaságból, Felvidékről, a Partiumból és Erdélyből.

A Házas Hétvége mozgalom tavaly júliusban megválasztott nemzeti felelősei, Körmendi Gábor és Zsófi hívták meg a tartományok felelős párjait. A tartományfelelősök köre az előző hároméves ciklushoz képest szinte teljesen megújult. A bemutatkozáskor elmondták terveiket, amiből kiderült, hogy lelkes, fiatalos lendületű csapat állt össze.

A bemutatkozások után a Nemzeti Tanács (vagyis a nemzeti felelős házaspár és Jeney Gábor atya) előadása hangzott el, amit a Házas Hétvége mozgalom két héttel korábban, Sevillában megtartott Európai Tanácsának anyagából készítettek. A téma a vita, konfrontáció, bocsánatkérés, megbocsátás volt.

A Nemzeti Tanács személyes példái segítettek, hogy mindenki felidézze saját életének bocsánatkéréseit, megbocsátásait. A témát megrendítő tanúságtétel zárta, ami 2022-ben, a családok világtalálkozóján hangzott el Rómában. Egy három gyermekét elvesztő hétgyerekes házaspár tett tanúságot arról, hogyan bocsátottak meg a gyermekeik életét követelő baleset okozójának. „A megbocsátás mindennapi választása nem könnyű, de ez a mi utunk a szentséghez. Ha bosszút, keserűséget és haragot érzek a lelkemben, a gyermekeim is így fognak érezni, mert ők azt teszik, amit teszek, nem azt, amit mondok. Megértettem, hogy azt kell tennem értük, amit Isten tett értem” – mondta az édesapa.

Végezetül néhány gondolat, melyet a résztvevők emeltek ki az elhangzottakból:

• gyakoroljuk a kis dolgokban a megbocsátást, hogy amikor nagyban lesz rá szükségünk, akkor már ne okozzon gondot,
• a megbocsátás ajándék, amit magamnak és a másiknak adok,
• ha nem bocsátok meg, megmérgezem magunkat.

Forrás és fotó: Házas Hétvége / Konrád Zoltán és Csilla

 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria