Védőszentjének vérereklyéjével gazdagodott a pécsi Szent II. János Pál-kápolna

Hazai – 2021. október 27., szerda | 9:01

Szép ajándékkal gazdagodott a pécsi Szent II. János Pál-kápolna védőszentjének ünnepén, október 22-én. Ezüstmise keretében adta át Paweł Sobstyl varsói plébános Szent II. János Pál vérereklyéjét a lengyel pápa nevét viselő kertvárosi egyházközségnek.

Paweł Sobstyl nem először látogatta meg a pécsi egyházkerületet, már-már hazaérkezett a kertvárosi plébániára. Ő ugyanis a pécsi Szent II János Pál Plébánia testvérközösségének, a varsói Gyermek Jézus Plébániának a vezetője, egyben a varsói magyarok lelkipásztora. Tavaly februárban Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét adta át, ez alkalommal újabb meglepetéssel kedveskedett a pécsiek számára, elhozta a lengyel közösség ajándékaként Szent II. János Pál vérereklyéjét.

Az ereklyét búcsús szentmise keretében adta át Paweł atya, akinek egyben az ezüstmiséje is volt a liturgia. A szertartás kezdetén felolvasták Stanisław Dziwisz bíboros, varsói érsek üzenetét és hitelesítő leiratát. A főpásztor, aki a szent pápa titkáraként is szolgált, levelében áldását küldte a pécsi híveknek.

Kövesi Ferenc plébános köszöntőjében felelevenítette az egyházi körökben ismert mondást – főként a távolabbról érkezőkhöz szólva –, miszerint egy csizmatalpat is érdemes elkoptatni az áldásért, amit egy ezüstmise keretében kaphatunk.

Paweł Sobstyl homíliájában visszaemlékezett, hogy 25 évvel ezelőtti pappá szentelésének idején II. János Pál volt a pápa. Arról beszélt a jelenlevőknek, hogy ki is volt a lengyel emberek számára Karol Józef Wojtyła. Személyes történeteket osztott meg a pápa emberközeliségéről, szolgálatáról. Úgy fogalmazott, az ereklye segít felidézni szellemiségét, ami örökre velünk marad. Bízhatunk abban, hogy szólhatunk hozzá, és ő figyelni fog minden szavunkra.

A szentmise áldása előtt a közösség híveinek képviselője és Kövesi Ferenc plébános hálájukat fogalmazták meg az ereklyéért, s kifejezték vágyukat az iránt, hogy méltó követői lehessenek Szent II. János Pál pápának.

A szertartás végén Paweł Sobstyl felhívta a figyelmet, hogy a lengyel testvérplébánia szíve kicsit már itt is dobog Pécsen. Kérte, hogy imádságaikkal kölcsönösen kísérjék egymást. Ezt követően ezüstmisés áldásában részesítette a jelenlevőket.

A szentmise után a közösség tagjai elültettek egy vérszilvafát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Videó és fotó: Pannon TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria