Elhelyezték Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét a pécs-kertvárosi II. János Pál-kápolnában

Hazai – 2020. február 22., szombat | 18:55

Február 20-án adták át ünnepélyes keretek között a pécs-kertvárosi II. János Pál-kápolnában Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét, melyet a pécsi plébánia varsói testvérplébániája adományozott. Az átadásra kétnyelvű szentmise keretében került sor, melynek főcelebránsa Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök volt.

A szentmisén koncelebrált Kövesi Ferenc pécs-kertvárosi plébános, valamint Paweł Sobstyl lengyel plébános, aki magyar nyelven is szólt a közösséghez. Az ünnepségen jelen volt a lengyel testvérplébánia delegációja.

Paweł Sobstyl homíliájában megemlékezett a két plébánia közötti szoros együttműködésről, és rámutatott, az ereklye átadása mindkét közösség számára nagy jelentőséggel bír. Idézte Szent II. János Pál pápa szavait: „Ne féljetek!”.

A II. János Pál-kápolna immár Boldog Jerzy Popiełuszko csontereklyéjét őrzi. A lengyel vértanú pap egyik népszerű mondatát Bognár Szilvia alpolgármester idézte az ünnepségen: „Csak az képes legyőzni a rosszat, akiben magában is túlárad a jó.”

Az eseményen Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök is kifejezte köszönetét a lengyel plébániának.

Végül Kövesi Ferenc plébános elmondta, a testvérplébániák közösségei a közeljövőben újból találkozhatnak egymással, ugyanis májusban a II. János Pál-plébánia zarándoklatot szervez Varsóba.

*

Boldog Jerzy Popiełuszko 1947. szeptember 14-én született Suchowola városában. Varsóban kezdte meg teológiai tanulmányait. Katonai szolgálatát egy olyan egységnél töltötte le, amelyet részben azzal a céllal hoztak létre, hogy a fiatalokat segítsen távol tartani a papi pályától; ottani élményei azonban nem gyakoroltak rá ilyen hatást és miután leszerelt, folytatta a szemináriumot. Fiatal papként varsói egyházközségekbe került, ahol munkások és diákok között is szolgált.

Popiełuszko többször felemelte szavát a kommunista rendszer ellen, miközben kiválóan képviselte az Egyház erkölcsi és társadalmi elveit. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte. Népszerűsége miatt az államhatalom egyre inkább felfigyelt tevékenységére, amiről úgy ítélték meg, hogy veszélyessé vált a rendszerre. Először egy megrendezett autóbalesettel törtek az életére, de ez az 1984. október 13-i támadás meghiúsult. Néhány nappal később, október 19-én Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor autóját saját járművük műszaki hibájára hivatkozó ismeretlenek megállították. Ezt követően elrabolták, agyba-főbe verték és megkötözték a fiatal papot, végül egy követ kötöttek a lábához és a Visztula folyóba dobták. Holttestét búvárok találták meg október 30-án. Boldoggá avatására Varsóban került sor 2010. június 6-án.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vermes Nikolett

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria