Veletek vagyok! – Marton Zsolt családreferens püspök sorozata a családoknak

Hazai – 2021. április 23., péntek | 9:34

Veletek vagyok! címmel indul Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke videósorozata, amelyben többek között Szent Józsefről, a család fontosságáról, szeretetéről, szerepéről, a családokat érintő pápai buzdításokról is szó lesz.

1870. december 8-án IX. Piusz pápa az Egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet, március 19-e pedig Szent József főünnepe lett.

Ferenc pápa Patris corde kezdetű apostoli levelében bemutatja Szent József alakját, méghozzá olyan módon, hogy hét tulajdonságáról beszél. Mai divatos szóval azt lehet mondani, hogy áthallásos ez a kifejezés, hogy hét tulajdonság, hiszen a hetes szám bibliai szám, a tökéletesség szimbóluma. Valamiképp talán arra utal, hogy Szent József hivatása a tökéleteshez, a tökéletes személyhez, Istenhez, egész konkrétan az ő Fiához vezet bennünket – fogalmazta meg Marton Zsolt.

Szeretném kicsit bemutatni ezt az írást, és erről a hét tulajdonságról elmélkedni időről időre. Mi ez a hét tulajdonság? Milyen apa Szent József? Azt mondja Ferenc pápa:

szeretett apa, gyengéd apa, engedelmes apa, elfogadó apa, teremtő bátorságú apa, dolgozó apa, és árnyékként kísérő apa.

Szent József tisztelete széles körben elterjed aztán az Egyházban. A régi liturgikus rend és a hagyomány szerint is a szerda Szent József napja. Régen a Szent József tiszteletére mondott szentmiséket szerdán végezték. Ez ma is szeretettel ajánlható. Ferenc pápa az mondja, hogy van egy érdekesség Szent József tiszteletében, a latin felszólítás: Ite ad Joseph, ami azt jelenti, Menjetek Józsefhez. Kérjük az ő segítségét, közbenjárását! – fogalmazott a sorozat első részében Marton Zsolt családreferens püspök.

Forrás, fotó és videó: MKPK Családügyi Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria