„72 óra kompromisszum nélkül” Kiskunhalason

Hazai – 2015. október 13., kedd | 17:41

A római katolikus főplébánia szervezésében Kiskunhalas idén negyedik alkalommal kapcsolódott be az október 8. és 11. között megrendezett „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű közösségi szolgálatba, közel 150 önkéntessel.

Idén is a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium tanulói képviseltették magukat a legnagyobb számban, közel hetven diákkal. A Szilády Áron Református Gimnázium harminc, a Bibó István Gimnázium tíz, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma öt tanulóval vett részt a hétvégén, emellett számos felnőtt is felajánlotta a segítségét, amire nagy szükség is volt, mert hat csoportban folytak a munkák nemcsak Kiskunhalason, hanem Harkakötönyben és Tázláron is.

Október 9-én, pénteken délután alakuló megbeszéléssel vette kezdetét a 72 óra a plébánia Kovács Vince közösségi házában. A megnyitón Finta József plébános beszélt a szolgálat igazi értékéről, a másokért vállalt lemondásról. Ezt követően a csoportbeosztások kihirdetése és a szervezőktől kapott ajándéktárgyak kiosztása következett. Ezek után már csoportszinten ismerkedtek a fiatalok és vezetőik egymással és a hétvégi feladatokkal. 

A hétvégi munka gerincét a szombati munkanap jelentette. A délelőtt folyamán a Nyúl utcai Idősek Otthonában végeztek kertészmunkát, a Szilády Áron utcai Idősek Klubjában takarítást, a Vasutas Művelődési Házban pedig a könyvtár katalogizálásában segítettek az önkéntesek. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium tanműhelyének területén tereprendezésre került sor, valamint az iskola folyosóját fali rajzzal dekorálták. A Hősök ligetében lévő játszótéren a padokat, a Kertvárosi Általános Iskolában és a Bibó István Gimnáziumban a kerítéseket kellett újrafesteni.

Szombat délután Harkakötönyben és Tázláron folytatódtak a munkák, az előbbi településen a temetőt tisztították meg az önkéntes programban résztvevő diákok, míg az utóbbi helyen a templomkert kerítését festették le.

A katolikus temetőben és a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézményében is évről évre végeznek közösségi munkákat, így az idei program keretében itt is festére és tereprendezésre került sor. Új helyszínként a Kiskunhalasi Konduktív Óvoda és Kollégium, továbbá a Kiskunhalasi Lovarda területe adott munkavégzési lehetőséget a fiataloknak.

A szombati nap végén a diákok a kiskunhalasi hajléktalanszállón végeztek karitatív munkát.

A 72 óra programsorozatot október 11-én, vasárnap közös megbeszéléssel és az elvégzett feladatok kiértékelésével zárták.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria