„Adjuk oda a világjárványt Istennek!” – Gájer László videoüzenetben hív mindenkit a közös imádságra

Nézőpont – 2020. november 20., péntek | 19:06

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztősége, valamint a világesemény hírnökei közös imafelhívást tettek közzé november 12-én. Gájer László, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezető tanára is hív mindenkit, hogy csatlakozzon a járvány megszűnéséért mondott déli imádságokhoz.

Mindannyian érezzük a világjárvány – mely már hónapok óta itt van a nyakunkon – következményeit – kezdte a PPKE YouTube-csatornáján közzétett videoüzenetét Gájer László. Befolyásolja az életünket, az oktatást, az egyetem életét és mindannyiunk közérzetét. Mindenkinek egyre több ismerőse van, aki súlyosabb vagy kevésbé súlyos tünetekkel átesik a betegségen.

Ferenc pápa még tavasszal, a járvány első hullámában az Isteni Irgalmasság vasárnapján felidézte Szent Fausztina nővér naplóját, amiben a misztikus leírja, Jézus azt mondta neki: „Add nekem nyomorúságodat” (1937. október 10.). A pápa akkor ezt a mondatot a mostani világjárványra vonatkoztatta.

Gájer László ehhez csatlakozva arra buzdított, hogy

a mostani helyzetben mindannyian adjuk oda félelmeinket, aggodalmainkat, fájdalmainkat – a világjárványt, a betegséget Istennek.

Ez az idő a kiszolgáltatottság ideje, ami mindig egyben a remény ideje is. A remény azt jelenti, bízunk abban, hogy van egy magasabb rendű célja a világnak, hogy nem hiábavaló az ember élete és sorsa nem kiszolgáltatott a világ erőinek.

Legyen a járvány ideje a megújuló remény ideje!

Ezért a PPKE közössége, jelenlegi és egykori polgárai is bekapcsolódnak a magyar egyház közös imádságába. „Erre szeretnék mindenkit meghívni, hogy minél többen és minél gyakrabban – lehetőleg mindennap – csatlakozzunk ehhez a néhány perces imádsághoz, amikor Ferenc pápa és Erdő Péter bíboros imáját mondjuk el online, de mégis közösen azért, hogy Isten megszabadítson minket a járványtól, és azért, hogy meglássuk a remény csíráit ebben a nehéz helyzetben” – fogalmazott üzenetében Gájer László.

A közös imát naponta 11.55-től a Magyar Kurír YouTube-csatornáján élőben közvetítjük a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templomból. Az imádságot a kihelyezett Oltáriszentség előtt Kuzmányi István diakónus, főszerkesztő vezeti.

Fotó: Merényi Zita

Videó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem YouTube-csatornája

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria