„Az Egyháznak mindenhol helye van” – a Campus fesztiválon is

Nézőpont – 2019. július 23., kedd | 10:56

A Campus fesztivál résztvevőit idén is várta a Szólj Be a Papnak! csapata – többek között Törő András atyával lehetett beszélgetni sátruknál.

A „Szólj Be a Papnak!” felekezeteken átívelő kezdeményezés, amely alkalmat ad az egyházakkal való kötetlen találkozásra; a keresztény hit életszerűségének, a krisztusi szemlélet értékének és ajándékainek felismerésére. Ilyen kötetlen találkozásra hívta a 2019-es Campus fesztivál résztvevőit a Szólj Be a Papnak! csapata: többek között Törő András atya várta az érdeklődőket, beszélgetni, kérdezni vágyókat.

Hogyan vélekedik erről „fesztiválmisszióról” Törő András atya?

„A fesztiválon való részvétellel azt célozzuk meg, hogy az Egyház a saját megszokott keretein kívül is jelen legyen. Ferenc pápa mindig hangsúlyozza, hogy ki kell lépni a perifériákra. A fesztivál is egyfajta periféria, olyan értelemben, hogy itt azok az emberek is találkozhatnak az Egyházzal, akik egyébként szinte soha.

Természetesen az Egyháznak ez a kilépése akkor sikeres, ha az emberekben is van egyfajta nyitottság, és felismerik annak a lehetőségét, hogy van egy tér, ahol nem kell hivatalosan megkeresni egyik egyház szolgálattevőjét sem, hanem melléjük lehet szegődni. Fordítva is igaz ez: ha az emberek megtapasztalják az Egyház részéről azt a nyitottságot, hogy újra és újra képes megtalálni a helyet és formát, ahol tud tanúságot tenni, akkor sikeres a találkozás. A kulcs ez az egymás iránti nyitottság, az egymás mellé szegődés lehetősége, amely mindig egy bátrabb, mélyebb, őszintébb és hitelesebb találkozást hordoz magában.

Az Egyház kilépése néhányak számára megosztó, de fontos tudatosítani, hogy az Egyháznak mindenhol helye és szerepe, méghozzá tanúságtevő szerepe van! Ezt az emmauszi mellé szegődést járjuk most a fesztiválon, ahol felekezetek együtt dolgoznak azon, hogy az Egyház és a világ közötti távolságtartás fala leomoljon.”

Forrás és fotó: Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria