„Az emberek nagy része nem akar meghallani minket” – Egy hirosimai túlélő és a kanadai püspökök

Kitekintő – 2020. augusztus 9., vasárnap | 16:25

A II. világháborút lezáró hadműveletként az amerikai légierő pontosan 75 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án és 9-én atombombát dobott le két japán városra: Hirosimára és Nagaszakira. A Kanadában élő Setsuko Thurlow Hirosimában túlélte az atombomba pusztítását, amelynek legalább 140 ezer japán civil esett áldozatul.

„Emlékszem, úgy éreztem magam, mintha a levegőben lebegnék. Amikor visszatért a tudatom a teljes csendben és sötétségben, észrevettem, hogy a leomlott épület romjai közé szorultam. Lassan meghallottam az osztálytársaim erőtlen segélykiáltásait: »Anyám, segíts!« »Isten, segíts!« Egyszer csak megéreztem, hogy valaki megérint, és valaki szétfeszítette körülöttem a törmelékeket. Egy férfi azt kiáltotta: »Ne add fel! Megpróbállak kiszabadítani. Csak haladj folyamatosan előre!«” – emlékszik vissza Setsuko a robbanás utáni borzalmakra, amelyeket iskolai osztályából csak hárman éltek túl.

„Mivel metodista misszionáriusoknál tanultam, volt segítségem abban, hogy begyógyuljanak belső sebeim” – nyilatkozta Setsuko a napokban a The Catholic Register című kanadai lapnak. Férjhez ment egy kanadai protestáns misszionáriushoz, majd miután a torontói egyetemen tanult, öt év múlva férjével együtt visszament Japánba, hogy a keresztény hittérítés szolgálatába álljon.

A hatvanas évektől Kanadában végzett szociális munkát, és a nyolcvanas évektől tevékeny szerepet vállalt a fegyverkezési versenyt ellenző mozgalmakban. Részt vett a torontói városháza előtt a hirosimai Béke emlékpark mintájára létrehozott Béke emlékpark kialakításában, és ő fogadta II. János Pált, aki meggyújtotta a kertben égő örökmécsest és megáldotta a létesítményt.

„Nagyon erősem megszorította a kezemet. Imádkozni akart azokért, akik elpusztultak Hirosimában”

– emlékszik vissza Setsuko az 1984-es eseményekre.

Setsuko Thurlow immár hat évtizede küzd az atomfegyverek ellen. „Óriási támogatást nyújt ebben a katolikus egyház, kezdve a pápával – mondta a 88 éves asszony –, de a kanadai katolikus püspökök is, akik fenntartások nélkül támogatják az atomfegyvereket elítélő Ferenc pápát; 2019-ben nyolcoldalas nyilatkozatot adtak ki az atomfegyverekről.”

2020. július 8-án a kanadai egyházak tanácsa az ország külügyminiszterének írt levelében annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint „az atomfegyverek rosszak és létükben fenyegetik az emberiséget”. A levelet a kanadai katolikus püspöki kar is aláírta.

„Az emberek nagy része azonban nem akar meghallani minket. Jobbnak tartják, ha nem figyelnek ránk. Ezzel azonban lehetővé teszik, hogy bizonyos vezetők pénzt halmozzanak fel, és emberek tömegeinek lemészárlására alkalmas fegyverekbe öljék” – tette hozzá a hirosimai atomtámadás ma már 88 éves túlélője.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria