Serbakow Tibor ötvösművész munkáiból nyílt kiállítás a bátai Szent Vér-kegyhelyen

Kultúra – 2023. szeptember 21., csütörtök | 11:18

Az egyházi képzőművészeti alkotásokat felvonultató Ars Sacra Fesztivál szeptember 16-án nyitotta meg kapuit Pécsett, ahol előbb könyvtári látogatásba kapcsolódhattak be, majd levéltári kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. A bátai kegyhelyen Serbakow Tibor pécsi ötvösművész, a Szent Vér-ereklye tartójának készítője szakrális témájú ötvöstárgyaiból nyílt kiállítás a bazilikában.

A kiállítást, amely az egyházmegyei zarándoklat kísérőprogramjaként az alkotások részleteit is bemutató fotódokumentációval és szakmai leírással gazdagítva alakítottak ki, Bíró László nyugalmazott tábori püspök nyitotta meg.

Az Ars Sacra Fesztivál az egyházi művészetre irányítja a figyelmet. „Békességet hagyok rátok” (Jn 14, 27) – szól Jézusnak a tanítványokhoz intézett beszédéből vett részlet, mely a bátai kegyhelyen rendezett kiállítás mottója, s amely bemutatja, hogy a Szent Vér-ereklye tartóját elkészítő ötvösmester hogyan jeleníti meg művészi lelkivilágát és hitét a tárgyakon keresztül és terveiben.

Bíró László megnyitóbeszédében a kegyhely múltjának előzményeiről elmondta: a bazilika épülete egy korábbi bencés kolostor maradványaira épült. A rendalapító, Szent Benedek regulájában olvashatjuk a bencések jelszavát, mely így hangzik: „Semmit elébe ne tégy Krisztus szeretetének.” A jelmondat sajátos üzenetet is közvetít, azt, hogy Istenhez nem méltó a bóvli.

Ezt az értéket képviseli művészetében Serbakow Tibor is – hangsúlyozta a nyugalmazott tábori püspök.

A Szent Vér-ereklye tartóját szemlélve feltűnik, hogy egyszerre új és egyszerre régi. A művész visszanyúlt a régi klasszikus egyházi művészethez, hogy egy szentségmutatóra emlékeztető ereklyetartót készítsen – méltatta Serbakow Tibor alkotását Bíró László püspök. – Megőrizte az egyházi hagyományokat, ugyanakkor megtalálta a hagyományra építő új formát, és aprólékosan, harmonikusan összekapcsolva kidolgozta azt, hogy művészi érték legyen a templomban, amely a szépségével válik szentté.

Serbakow Tibor 1989-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, később a Janus Pannonius Tudományegyetem Zene és Vizuális Művészetek Kara szobrászat tanszékének művésztanára lett, majd maga is mestertanulmányokat végzett szobrászat szakon.

A római katolikus templomok által az ország különböző részeiről megrendelt alkotásai a hagyományos technikák tiszteletét, valamint a részletek aprólékos kidolgozását tükrözik.

Serbakow Tibor számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője volt, alkotásai megtalálhatók közgyűjteményekben, templomokban. Az ereklyetartó mellett a művész nevéhez fűződik a bátai bazilika liturgikus tere, így az oltár és a papi székek megtervezése is. Ötvösmunkái és alkotásai megtalálhatók Pécs több templomában, köztük a székesegyházban, Vásárosdombó és Magyarszék templomaiban, de a Veszprémi Főegyházmegyét és a Kaposvári Egyházmegyét is gazdagítják.

Bátai kiállítása az Ars Sacra Fesztivál idején, szeptember végéig látogatható a Szent Vér-bazilikában.

Az Ars Sacra Fesztivál további, a Pécsi Egyházmegyében megrendezendő programjairól bővebb információ ITT található.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria