„Békességszerzők” – Tizenegyedszer rendezték meg az Ökumenikus Diákfilmszemlét

Megszentelt élet – 2023. június 14., szerda | 9:48

Az ország különböző részeiből érkezett diákfilmes csapatokat június 3-án, szombaton a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola látta vendégül. Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjait szólította meg és hívta rövidfilmek készítésére.

Kiemelt témaként a „Békességszerzők – Amikor mások számára áldás leszel” gondolatot választották a szervezők, valamint szabadon választott témával is lehetett külön kategóriában indulni.

A diákfilmszemlét most is az evangélikus, református és katolikus egyház központi oktatási intézetei támogatták.

A versenyfelhívásra a május 15-i beadási határidőig 16 iskolából 34 film érkezett. Előzsűri értékelte a beküldött alkotásokat, így alakult ki a június 3-i döntő 16 résztvevős mezőnye.

A döntős filmek bemutatását számos érdeklődő tekintette meg. Vetítési blokkonként szakmailag elemezte az alkotásokat a zsűri.

A bírálóbizottság olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és a filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója; Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező, művészeti oktató; Mispál Attila rendező, a debreceni Csokonai Színház művészeti műhelyének vezetője és Dózsa Endre nemrég diplomázott rendező, operatőr, aki középiskolás diákként többször is díjazottja volt az Ökumenikus Diákfilmszemlének.

A vetítéssorozat után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. A „Békességszerzők” kiemelt téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri.

Az általános iskolások korcsoportjában a biatorbágyi Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskola tanulói dicséretben részesültek A békeszerző című filmjükkel. A középiskolások közt az első díjat a váci Piarista Gimnázium diákjai nyerték meg Áldásnak lenni című alkotásukkal.

Az Ókovács Benedek által rendezett dokumentumfilm a Váci Piarista Gimnázium megrendítő közös élményét dolgozza fel. A tantestület egyik tagja, aki négygyermekes édesapa, cserkészvezető, történele- és hittantanár, az egyik osztály osztályfőnöke, élet és halál közt volt lélegeztetőgépen. A közösség együtt imádkozott és aggódott érte heteken át. A film tanúságot tesz az ima, az összetartás, a szeretet erejéről. Felidézi a nehéz időszakot, és elkapja azt a megindító pillanatot, amikor a tanár először tér vissza az iskola közösségébe.

A szabadon választott téma szekcióban két film is első díjat kapott: a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ diákjai A döntés ritmusa, valamint a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai a Benka TV különkiadás című filmjükért.

A részletes végeredmény és a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán.

A díjakat idén különböző audiovizuális eszközök vásárlására felhasználható ajándékkártyák jelentették. Az első helyezettek 80 ezer forint, a második helyezettek 50 ezer forint, a harmadik helyezettek 30 ezer forint értékű ajándékutalványt kaptak; a dicséretben részesült alkotások készítői pedig egy-egy 128 GB-os pendrive-ot vihettek haza.

Mindezeken túl a filmszemlét a Nemzeti Örökség Intézete is támogatta, egy második díjnak megfelelő értékű különdíj felajánlásával, amelyet a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium tanulója nyert el a 8. óra című filmjével.

A filmszemle végén tartott közönségszavazás alapján közönségdíjat kapott a Horgássz a haveroddal című alkotás, amelynek készítői az aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Általános Iskola diákjai.

A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel járó filmszemle végén azzal köszöntünk el egymástól, hogy jövőre ismét találkozunk: a 12. Ökumenikus Diákfilmszemlén – írja Wettstein József piarista pap, a verseny főszervezője.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya; Lobmayer M. Judit SSND szervezőbizottsági tag

Fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria