„Ez a te egyházad, Uram. Én megyek aludni!”

Nézőpont – 2019. április 2., kedd | 20:37

A nyugodt alvást is segítheti egy rövid és közismert fohász.

Sokan talán úgy érzik, nehéz kimondani ezeket a szavakat, hiszen ezek Jézus szavai, melyeket a kereszten mondott. Mégis éppen ez a fohász segíthet abban, hogy ráhagyatkozzunk Istenre, hogy bizalmunkat Belé helyezzük.

Az alvászavar különböző változatai sokak hétköznapjait nehezítik meg napjainkban. Sokan alszanak el nehezen, mert nyugtalanítják őket életük megoldatlan problémái, a számtalan tennivaló, amelyek a listán sorakoznak, és csak nem akar apadni a számuk. Zaklatott elmével márpedig nehéz elaludni.

Évszázadokon át imádkozták esténként a hívő emberek: „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!” (Lk 23,46); ez a mondat a kompletóriumban, a nap utolsó imaórájában is szerepel.

Az „In manus tuas, Domine” a kompletórium responzóriumának kezdősora, mely eredetileg a 31. zsoltárból származik.

Az Aleteia katolikus portál egyik szerzője szerint azért nehéz éppen ezt a mondatot elimádkozni, mert Jézus kereszten mondott utolsó szavai, mondatai közül való; és teljes lemondást fejez ki, azt, hogy Istennek adod teljesen önmagad – és magaddal együtt minden aggodalmadat, szorongásodat is.

Ha hittel imádkozod, békét és derűt hozhat ez a fohász; eszedbe juttatja, hogy valójában Isten irányít, nem mi. A körülményeinket is csak Isten kegyelmével, kegyelméből tudjuk megváltoztatni. És ha arra gondolsz, hogy nem vagy egyedül, hogy Isten melletted áll, máris könnyebbek az életed terhei.

Szent XXIII. János pápa hasonló felfogásban imádkozott esténként, pedig neki aztán igazán nagy teher nyomta a vállát: egy egész egyház! Azonban ahelyett, hogy egész éjjel álmatlanul és idegesen forgolódott volna, lefekvéskor kijelentette: „Ez a te egyházad, Uram. Én megyek aludni!”

Nekünk is ezt a lelkületet kellene magunkévá tennünk, és Isten kezébe adni életünket, Jézussal együtt mondva: „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!”

Forrás: Aleteia.org; Magyar katolikus lexikon

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria