„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: A betegség

Ferenc pápa – 2017. június 17., szombat | 16:30

A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A tizennegyedik részt olvashatják.

Amikor egy gyerek vagy egy nagyszülő megbetegszik, akkor a családban mindannyian szomorúak vagyunk, és nagyon aggódunk a betegért, mert szeretjük. Bizony nehéz elviselni, amikor szeretteinket szenvedni látjuk. A betegség időszakában azonban – ha együtt éljük meg – megerősödik a család egysége és készségesebben segítjük egymást. Ilyenkor a szomszédban élő családok is átjönnek és felajánlják a segítségüket. A pápa ezt a családok közti kapcsolatot „Isten simogatásának” nevezte.

Jézus megtanít bennünket arra, hogy hogyan bánjunk a betegekkel. Mindig sok beteget vittek Jézus elé. Jézus nem szaporította a szót, nem kezdett okoskodni, nem késlekedett, hanem rögtön meggyógyította a betegeket. Akkor is, ha a nép elöljárói szerint azon a napon nem szabadott gyógyítani, és ezt bizony Jézusnak a szemére is vetették. A pápa azt szeretné, ha ez a lelkület jellemezné az egész Egyházat és titeket, a legkisebbeket is. Ezért azt kérte a szüleitektől, hogy arra neveljenek benneteket, hogy legyetek figyelmesek és segítőkészek a szenvedők iránt. Aki ugyanis nem akarja észrevenni a betegeket és találkozni velük, annak a szíve egyhamar érzéketlenné, üressé válik.

Nagyon sokszor egy apa, egy anya számára sokkal nehezebb elviselni a fiának vagy lányának baját, mint a sajátját. Mindig is a család volt – mondhatni – a legközelebbi „kórház”.

Jézust a szeretet vezette; az, hogy egészséget adjon, jót tegyen, és mindig ezt kell az első helyre tenni!

A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. június 10-én elmondott katekézise alapján íródott, amely a Szent Péter téren tartott hagyományos szerdai általános kihallgatás keretében hangzott el.

Fordítás: Móger-Rassay Virág/Magyar Katolikus Családegyesület

Forrás és illusztráció: Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria