„Gyarapodtál-e a szeretetben?” – Tedeum a kaposvári székesegyházban

Hazai – 2019. június 18., kedd | 9:00

Június 14-én, pénteken tartották a Nagyboldogasszony Iskolaközpont év végi hálaadó szentmiséjét a kaposvári székesegyházban.

A szentmisét Bálint Gábor, a kaposvári iskolaközpont vezető hittanára mutatta be. Homíliájában hálát adott az elmúlt tanévért. „Néhány perc, és hivatalosan is véget ér a 2018/19-es tanév. Kézhez kapsz egy bizonyítványt, mércéjét annak, amit ebben az évben elvégeztél. Hiszem, hogy hiteles mércéjét, hiszen mi, tanárok azon voltunk, hogy hitelesen értékeljük a tudásodat. S kézhez kapsz egy másik bizonyítványt, melyet nem mi állítunk ki rólad. Még csak pecsét sem kerül rá, de sokkal fontosabbnak tartom ezt a bizonyítványt annál, mint amit mi adunk majd a kezedbe.

Kézhez kapsz egy bizonyítványt Jézustól. Nem értékelem le a tudást. Fontos, hogy tudj számolni, írni, olvasni, megismerd a történelem vagy a természet rejtelmeit; fontos, hogy információkkal vérteződj fel, hiszen egy információkkal teli világban élünk – viszont van egy fontosabb dolog is. Az a sok-sok tudás, melyet megszereztél ebben az évben, semmit sem ér, ha nem maradsz ember, ha nem maradsz emberséges, s ha nem maradsz krisztusi ember. A mai evangéliumban egyetlen szó sem esik matematikáról, történelemről, biológiáról, viszont háromszor is szó esik benne valami sokkal fontosabbról.

Jézus mintha csak vizsgáztatná tanítványát, Pétert. Nem azt kérdezi tőle, hogy mennyi egyszer egy, hanem ennél sokkal fontosabbat: »Péter, te szeretsz engem? Péter, te jobban szeretsz engem, mint a többiek?« – Jézus ezt háromszor kérdezi meg. Ha valamit háromszor kérdezek meg, az valamiért fontos számomra. Jézust az érdekli leginkább, hogy mennyire haladtál előre a szeretetben. Vajon előrehaladtál benne? Több lettél, vagy elvesztegetted az időt felesleges dolgokra? Az a bizonyítvány, amelyet Jézus ma rólad kiállít, ezt kérdezi tőled. Ebben az egyetlen dologban vizsgáztat téged: gyarapodtál-e a szeretetben?

Igen, itt is el lehet bukni, de a jó hír az, hogy van pótvizsga, s nem kell vele várni nyár végéig. Már a mai nap lehetőséged van arra, hogy újra vizsgázz Jézusnál. Vizsgálatra biztatlak mindannyiótokat: Gyarapodtam-e a szeretetben? Jobban szeretem-e Jézust, mint szeptember elsején? Jobban szeretem-e a másik embert, mint amikor elkezdődött ez az iskolaév? Jobban szeretem-e édesanyámat, édesapámat, a rokonaimat, mint az év elején?

Ha elbuktál a vizsgán, akkor kérlek, próbáld újra. Ez csak rajtad áll! Néhány perc, és bezárjuk az iskola kapuit, a templom ajtaja azonban egész nyáron nyitva lesz!” – hangsúlyozta Bálint Gábor.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria