Legyetek a föld sója és a világ világossága! – Küldetési misét ünnepeltek Marcaliban

Hazai – 2022. november 30., szerda | 13:54

Küldetési szentmisével és püspöki áldással zárult november 28-án a férfiaknak szervezett Élet a Lélekben szeminárium Marcaliban, a Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomban.

A szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök celebrálta, Kiss Iván címzetes prépost, marcali plébános és Udvardy Márton püspöki szertartó, állandó diakónus közreműködésével. Ezt az ünnepi alkalmat azoknak a férfiaknak szervezték, akik részt vettek az október 3. és november 28. között hétfőnként tartott kurzuson a helyi római ratolikus egyházközség közösségi házában, az X-házban.

A Joppé Evangelizációs Központ szervezésében az Élet a Lélekben szemináriumot Udvardy Márton vezette, munkatársai Daxner Gábor és Szabó István voltak. Az előadás-sorozaton a résztvevők a hitről, Isten szeretetéről, a Szentlélekről, Jézussal és embertársaikkal való személyes kapcsolatról hallhattak. Ezenkívül megoszthatták egymással a fenti témákhoz kapcsolódó tapasztalataikat, esetleges kérdéseiket is. Végül az egész eddigi életükre kiterjedő életgyónást is végezhettek.

A program célja az evangelizáció, az egyházi tanítás szélesebb körű megismertetése a külvilággal olyan felnőtt férfiak révén, akik kellő hitbeli ismeretek birtokában alkalmasak erre a megbízatásra.

A záró szentmisén Varga László püspök  szentbeszédében  örömét fejezte ki, hogy Marcali is helyet adott az egyházmegyében elindult kezdeményezésnek, a helyi férfikör tagjainak pedig útravalóul a következőket mondta: „Legyetek világosság, legyetek a föld sója, legyetek kovász, legyetek apostolok ebben a világban.” Majd részletesebben is kifejtette a küldetést: „Isten irántunk való szenvedélyes szeretete lángoló tűz, olyan, amely képes lángot gyújtani a mai emberek szívében.” A Szentlélek szenvedélyes szeretetének kell lángra gyújtania a szívünket, hogy világítson az életünk. Jézus azt mondja tanítványainak: „Legyetek a föld sója és a világ világossága.”

A só legszebb tulajdonsága, hogy kibontja az ízeket az ételben. Jézus a szeretet által bontja ki az ízeket: a szeretet, a hit, a remény ízét.

„Isten országa köztetek van. Úgy küldünk benneteket, hogy legyetek a többiek számára Isten szeretet-országának kovásza. Legyetek Krisztus tanítványai!” – zárta buzdítását a megyéspüspök.

A szentmise a küldetési szertartással folytatódott. A szeminárium résztvevői a Szentlélek közbenjárását kérve közös megerősítő imádságot mondtak, majd a püspök egyesével elvégezte a küldetési szertartást, valamint megáldotta őket. Ajándékba mindenki egy mécsest, egy 2023-as igeliturgikus útmutatót és egy tégely megáldott sót kapott – jelezve küldetésük legfontosabb céljait.

A szentmisét követően a résztvevőket szeretetvendégségre és kötetlen baráti beszélgetésre hívták az X-házba a lelkirendezvény-sorozat zárásaként. A szeretetvendégségen részt vevő férfiak elhatározták, hogy közösségként folytatják a megkezdett munkát önmagukon és környezetükben is.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye / Joppé Evangelizációs Központ

Szöveg és fotó: Kiss Kálmán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria