„Megállt az élet, olyan, mint egy rémálom” – A libanoni Caritas a szenvedők mellett áll

Kitekintő – 2020. augusztus 7., péntek | 15:37

Több mint 300 ezer ember vesztette el otthonát, több ezer sérültje és több mint száz halottja van az augusztus 4-én, kedden a bejrúti kikötőben történt robbanásnak. „A helyzet szörnyű, katasztrófa, totális zűrzavar uralkodik” – mondta el a Caritas Internationalisnak Rita Rhajem, a Caritas Lebanon igazgatója.

„A helyzet kritikus, először nézünk szembe ilyen horderejű vészhelyzettel, de nem torpanunk meg, továbbmegyünk, hogy segítsünk minden nehéz helyzetben élő embernek – hangsúlyozta az igazgató. – Sok a halott, sok a sérült, és egészségügyi szempontból a helyzet valószínűleg gyors ütemben még tovább romlik majd a mérgező gázok hatása miatt. A Caritas Lebanon készül erre az eshetőségre, de az egészségügyi központjainkban nem állnak rendelkezésre olyan eszközök, hogy szembe tudjunk nézni egy ilyen helyzettel. A mentési munkálatokat pedig még jobban megnehezíti, hogy nincs áram.”

A Fides hírügynökséghez eljutott jelentések szerint az a városnegyed is súlyos károkat szenvedett, ahol a Caritas Lebanon székhelye található. Helyi források szerint a szervezet irodája, gondviselésszerű módon, nem sokkal a robbanás előtt zárt be, ezért a munkatársak közül senki nem sérült meg.

„Az országban megállt az élet, olyan, mint egy rémálom – jelentette ki Michel Abboud, a Caritas Lebanon elnöke. – Semmink nincs a lakosság megsegítéséhez. Bejrút romokban hever, és az események súlya jócskán meghaladja az erőnket.”

„Önkénteseink azonnal munkába álltak, hogy megkeressék és ellássák a sérülteket, akiket az elsősegély-központjainkban fogadunk, de ezek a rendelők sajnos már most túlterheltek, hihetetlenül túlzsúfoltak, ahogyan a kórházak is. Mindenből hiány van, beleértve az élelmiszert, ami a lakosság ellátásához kellene” – folytatta Rita Rhajem.

„A robbanások újabb pusztítást okoztak a gazdasági és politikai válság sújtotta Libanonnak, ennek az országnak, amelyet az erőszak, a koronavírus-járvány és a Szíriával szemben támasztott gazdasági szankciók már eleve térdre kényszerítettek – hangsúlyozta Aloysius John, a Caritas Internationalis főtitkára. – Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Szíria a gazdasági szankciók és az erőszak következtében mennyire meggyengült, és ez a helyzet súlyosan ránehezedik Libanonra, ahol ma súlyos élelmezési válsággal kell szembenéznünk.”

Aloysius John arra buzdítja a nemzetközi közösséget, hogy „avatkozzon be sürgősen és feltételek nélkül a lakosság megsegítése céljából, lépjen fel határozottan a libanoni nép szenvedéseinek enyhítése érdekében, szüntesse meg azonnal a gazdasági szankciókat”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Caritas Lebanon/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria