„A mi Istenünk a közösség Istene” – A megszentelt élet napja a munkácsi egyházmegyében

Külhoni – 2023. február 3., péntek | 11:30

Február 1-jén, Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatása ünnepének előestéjén a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyében lelkinapot tartottak a megszentelt életet élő személyek részére. A szentmisét követően Mihajlo Sztancsisin jezsuita szerzetes tartott előadást a résztvevőknek.

A találkozó a gyertyák megáldásával és ünnepélyes körmenettel kezdődött. A szentmisét az apostoli kormányzó, Lucsok Miklós OP püspök vezette, koncelebrált Majnek Antal nyugalmazott püspök, az egyházmegye papjai, a Kárpátalján szolgáló szerzetes papok, valamint a meghívott vendég, Mihajlo Sztancsisin jezsuita szerzetes, aki a prédikációt mondta. A találkozón részt vettek az egyházmegye területén élő és szolgáló szerzetesek, szerzetesnők, harmadrendi tagok és a különböző közösségek megszentelt életet élő személyei.

Mihajlo Sztancsisin a prédikációjában, majd a szentmisét követő előadásában a résztvevők figyelmét a találkozás fontosságára hívta fel: találkozás Istennel, a felebarátunkkal és önmagunkkal. „Sokak hivatása a Krisztussal való találkozáson múlik” – mondta. „Felismeri-e valaki Isten jelenlétét a szíved mélyén, az arcodon?” – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy gyakran hallani panaszkodást a hivatások hiánya miatt, vagy amiatt, hogy a már meghívottak elhagyják a megkezdett utat.

„A Szentírásban egy kereső Istent látunk, aki megpróbálja megtalálni Ádámot és Évát, Izrael népét, és látjuk, hogy az emberek milyen nehezen válaszolnak a meghívásra. Nehezen ismerik fel Isten jelenlétét. A sivatag az Istennel való találkozás helye. Isten Jézuson keresztül akar találkozni az emberrel. A Biblia Istene az Atya, a Fiú és a Szentlélek találkozásának Istene. A mi Istenünk a közösség Istene, Isten az embert a találkozásra teremtette” – hangsúlyozta Mihajlo atya Isten közösség-létét.

A szentmise keretében a hagyományokhoz híven sor került a fogadalmak ünnepélyes megújítására is. A mise végén a kitett Oltáriszentség előtt a részvevők együtt imádkoztak Ukrajna békéjéért.

Rövid felfrissülés után a program a jezsuita vendég előadásával folytatódott, amelyben kifejtette a prédikációban megkezdett témát: az Istennel való egyéni találkozásnak köszönhetően az ember Isten hordozójává, kisugárzójává válik, amire mások is felfigyelnek. Rámutatott a találkozás értelmére, fontosságára, feltételeire, megfelelő helyére és a találkozást elősegítő eszközökre.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria