„Nézzétek, micsoda fényt sugároz!” – Roberto Benigni és Ferenc pápa találkozása

Ferenc pápa – 2022. december 8., csütörtök | 15:35

Ferenc pápa december 7-én az általános kihallgatás előtt a VI. Pál aulában tartott általános kihallgatás előtt találkozott Roberto Benigni Oscar-díjas színésszel, az Élet szép című film rendező-főszereplőjével. Az előadóművész Ferenc – A Naphimnusz című műsorát aznap estétől lehet látni az interneten, a Paramount+ csatornán.

Tavaly húsvét vasárnapján a pápa Benignivel együtt beszélt az evangéliumokról a Raiuno televíziós csatornán. A színész a rá jellemző fergeteges lelkesedéssel többször kifejezte hódolatát a pápának. Egy alkalommal ezt mondta: „A pápa tele van irgalommal, két kézzel markol belőle, amikor ott van az utolsók között is legutolsók között. Árulhatná kilóra. Kérsz tíz deka irgalmasságot? Majd ő ad neked.”

Egy másik alkalommal – miután a tízparancsolatról szóló műsorának első epizódját felvette a tévében – Benigni elmesélte, hogy Ferenc pápa reggel 8 órakor telefonon felhívta őt otthonában. Azt mondták neki, hogy hívja vissza, mert Benigni alszik. „És ő – mesélte – visszahívott. És azt mondta: »Tudod te, hogy mennyi jót teszel?« És én azt válaszoltam neki: »Én? Ön az, aki sok jót tesz.«”

„Ferenc, ez a legszebb pillanat, a legörömtelibb, legragyogóbb, nézzétek, micsoda fényt sugároz!” – ujjongott a humorista a maga összetéveszthetetlen és magával ragadó stílusával a vatikáni találkozáskor. „Ne túlozz! Ne túlozz!” – felelte vidáman Ferenc pápa.

Assisi Szent Ferenc „forradalmi” alakjának aktualitása áll a középpontjában annak az új műsornak, amelyet Benigni a Naphimnusz értelmezésének szentelt. Látványos előadás, mondta róla a pápának, „mert Szent Ferenc élete is egy látványos előadás, Ön jól tudja, hiszen jezsuita, mégis Ferencnek hívják”. „Nagy ember Szent Ferenc – erősítette meg a pápa –, úgy utánozta Jézust, mint senki más.” Benigni hozzátette: „A szegénységgel jegyezte el magát, amely Jézus Krisztus özvegye volt.”

Enzo Fortunato ferences pap, újságíró, televíziós „Szent Ferenc bolondjának” nevezte Benignit. Biztos benne, hogy a műsorával nem fog csalódást okozni a ferenceseknek, az Egyháznak, sem másoknak, akik a szent tisztelői a világban. A Naphimnuszról beszélve ilyen kifejezéseket használ Szent Ferencre Benigni: a történelem legnagyobb influenszere, az első ökológus, az első költő, az első forradalmár, az első, aki azt mondta, hogy lehetséges egy új világ. És Fortunato szerint ma minden eddiginél inkább ez a békére vágyók reménye.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire, La Stampa

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria