„Úgy tűnik, országunkban nincs értéke az életnek” – Kameruni püspökök az erőszak megfékezését kérik

Kitekintő – 2021. október 20., szerda | 15:09

Kamerun délnyugati régiójának központja, Buea agglomerációjában, Molykóban október 14-én egy rendőr lelőtt egy ötéves kislányt, aki iskolába tartott. A feldühödött tömeg meglincselte az elkövetőt. A helyi püspökök közleményt adtak ki, melyben kifejezték fájdalmukat a történtek kapcsán és aggodalmukat az évek óta elhúzódó konfliktushelyzet miatt.

„Mi, a Bamendai Egyháztartomány püspökei nagy bánattal és döbbenettel értesültünk a borzasztó hírről: brutálisan meggyilkolták Enondiale Tehuengia Carolaise-t, egy első osztályos lányt. A molykói székesegyház előtt lőtte le egy rendőr, miközben a lány édesanyjával az iskola felé tartott” – olvasható a hivatalos közleményben, melyet Kamerun anglofón régiójának püspökei adtak ki, és amelyet Andrew Nkea Fuanya bamendai érsek írt alá a régió főpásztorait tömörítő püspöki konferencia, a Bamenda Provincial Episcopal Conference (BAPEC) nevében.

A helyi egyház kétségbeesett felhívást adott ki válaszként a civil–rendőr ellentét újabb epizódjára. Az áldozat ezúttal egy ötéves kislány, aki édesanyjával taxiban utazott az iskola felé – ismét nőtt az évek óta tartó nyugat-kameruni konfliktus halálos áldozatainak száma.

„Elítéljük e gyilkosságokat, és felhívjuk a figyelmet az emberi élet méltóságára, valamint az élethez való alapvető emberi jogra, amelyet minden körülmények között tisztelni kell” – áll a közleményben.

Az első vizsgálatok alapján az eset a kameruni instabil helyzet eredménye. Blaise Chamango, a Human Is Right nevű civil szervezet koordinátora szerint a kislányt szállító taxit rendőrök állították meg egy ellenőrzőponton. Egy szemtanú szerint a rendőrök pénzt kértek a sofőrtől a jármű továbbengedéséért cserébe. A sofőr megpróbált elhajtani, ekkor az egyik rendőr tüzet nyitott – nyilatkozta Chamango –, halálosan megsebesítve a lányt.

A drámai esemény fokozta a civil lakosság haragját, az emberek hevesen reagáltak a hírre. „Sajnos – folytatódik a püspöki konferencia közleménye – az erőszak még több erőszakot szül: a feldühödött tömeg meglincselte a tüzet nyitó rendőrt. Elképedve figyeljük a növekvő agressziót a fegyveres civil csoportok és az őket védelmezni köteles rendőrök között. Mindenkit arra kérünk, hogy fékezze meg az erőszakot: a rendőrség térjen vissza a helyes irányba, a lakosság pedig viselkedjék felelősségteljesen.”

A Fides nemzetközi hírügynökség kérésére a bamendai érsek nyilatkozott Kamerun angolul beszélő lakosságának kényes helyzetéről: „A bueai püspök személyesen követi az eseményeket, ő kért meg minket, hogy sürgősen írjunk sajtóközleményt az ügyről. Tekintet nélkül arra, mit tett a taxisofőr, elfogadhatatlan az a felelőtlenség, hogy a rendőr rálőtt. Ugyanakkor az, hogy a tömeg halálra lincselte a rendőrt, bizonyítja: országunkban nincs értéke az életnek. Mindenki úgy érzi, joga van rendelkezni mások élete felett. Ezt hevesen elítéljük. A rendőrség és a hadsereg nem lőhet le civileket, akiknek a védelmezésére esküdött fel. Néhány napig nagy volt a feszültség, de a legutóbbi információink szerint a helyzet nyugodni látszik. Az a probléma, hogy időről időre újabb összeütközésekre kerül sor, amit a lakosok nem bírnak tovább. Itt az ideje véget venni ennek.”

A Guineai-öbölben található Kamerun területe 475 440 km²; az országban több mint 280 népcsoport él. A hivatalos nyelv a francia (80%) és az angol (20%), de beszélik a szangót és további 24 törzsi nyelvet is.

Az ország több mint 24 milliós lakosságának 40%-a római katolikus, 30%-a protestáns, 18%-a muszlim, 12%-a egyéb vallású.

Az ország két anglofón tartományában 2016 óta van konfliktushelyzet; akkor az elnök, Paul Biya kijelentette, hogy francia anyanyelvű tanárokat akar küldeni az angol nyelvű iskolákba. Ez az intézkedés volt a szikra, amely kirobbantotta a háborút a hatóságok és az anglofón tartományok függetlenségét követelő fegyveres erők között.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó: ACI Africa; Vatican News; Wikimédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria