„Újjá kell születnetek!” – Lelki délutánok kezdődtek a Pécsi Egyházmegye közösségeinek megújulásáért

Hazai – 2024. február 23., péntek | 14:58

„Újjá kell születnetek!” (vö. Jn 3,7) mottóval tizenegy településen várják a nagyböjti újjászületés jegyében a Pécsi Egyházmegye híveit. Február 17-én Siklós, majd 18-án Tamási volt a nyitó helyszíne a pécsi egyházmegyei lelkiségi alkalmaknak, melyeken Felföldi László megyéspüspök is részt vett.

Siklós és Tamási után február 24-én Szigetvár, majd Dombóvár, Bonyhád, Szászvár, Mohács, Szekszárd, Bátaszék, Pécs és Paks lesz a rendezvénysorozat házigazdája.

Az első ízben 2023 nagyböjtjében megtartott lelkiségi délutánok hagyományát követve Felföldi László megyéspüspök és a papság idén is arra vállalkozott, hogy az egyházmegye teljes közösségét megszólítsa és a legtávolabb élőkhöz is elvigye a hitbéli és katolikus közösségben történő megújulás lehetőségeit.

Újjá kell születnünk, nemcsak személyes hitünkben, hanem a Krisztustól kapott tanítványi küldetésünk, egyházközségeink, közösségeink szolgálatának megújításában is

– ez a sorozat alapgondolata.

A lelki délutánok programja minden helyszínen megegyező módon épül fel. 14.30-kor lelkigyakorlatos előadással kezdenek, melynek témája mindenütt a család mint megtartó közösség. Siklóson Kapitányné Légrádi Éva, a Pécsi Egyházmegye pasztorális munkatársa, Tamásiban Nagy Péter, az egyházmegye közoktatási munkatársa, a Családtudományi Szövetség alelnöke tartott előadást.

Ezt követően 15.30-tól Felföldi László megyéspüspök minden helyszínen főpásztori üzenettel fordul a hívekhez, melyben a Pécsi Egyházmegye hívőközösségeinek jövőjéről történő közös gondolkodásra, küldetésre és szolgálatra hívja a résztvevőket.

A Tamásiban február 18-án megtartott lelki délutánon a főpásztor beszédében elmondta, minden kisebb és nagyobb közösségnek az a feladata, hogy abban mindenki megtalálja azt a lehetőséget, amivel emberibbé, közösségibbé, élhetővé és éltetővé teheti saját egyházközségét.

„Egyházközségeinknek minél több embert kell megszólítania és bevonnia ebbe a küldetésbe, és higgyünk benne, hogy óriási ötletek születnek belőle. Nem lehet mindenütt ugyanazon recept alapján cselekedni, de mindenütt lehet tenni valamit, csak hinni kell benne, hogy mindenhol meg fog születni a válasz arra a kérdésre, hogy mit és hogyan csináljuk másként.

Fogyatkozó közösségeinkben a mára kialakult helyzetet nekünk kell megoldani. Ehhez pedig radikális változtatásra van szükség, mert ha nem lesz változás, ha nem lesz megújulás, azt rajtunk, a ma élő generációkon fogják a jövő családjai és gyermekei számonkérni. Felelősek vagyunk”

– buzdította a híveket Felföldi László Tamásiban.

A programok sorában a főpásztori üzenet után egy-egy lelkiségi elmélkedéssel töltekezhetnek a résztvevők, melyeket az egyházmegye papjai, illetve meghívott világi szakemberek tartanak. Ezeket az alkalmakat február 18-án Tamásiban Csibi Imre tamási és Lábár Tamás pincehelyi plébános vezették.

A találkozók mindenhol egységesen a 18 órakor kezdődő szentmisével zárulnak. A rendezvényeken folyamatos gyónási lehetőséget biztosítanak.

A program idején a gyermekek számára foglalkozásokat vezetnek a közösségekben szolgáló hitoktatók vezetésével, illetve minden helyszínen szeretetvendégség kíséri a rendezvényt.

A Pécsi Egyházmegye lelki délutánjainak további helyszínei és időpontjai:

február 25.: Szigetvár, Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola
március 2.: Dombóvár, Dombóvári József Attila Általános Iskola aulája
március 3.: Bonyhád, Jónás János Katolikus Közösségi Ház
március 9.: Szászvár, Mázai Művelődési Ház
március 10.: Mohács, Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola
március 16.: Szekszárd, Szent József Iskolaközpont
március 17.: Bátaszék, II. Géza Gimnázium aulája
március 23.: Pécs, PTE ÁOK aulája
április 21. Paks, Bezerédj Általános Iskola tornacsarnoka

A fényképek február 18-án, a Tamásiban megtartott lelki délutánon készültek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria