„Utat váltságunkra nyit” – Keresztutat jártak nagypénteken Győr belvárosában

Hazai – 2017. április 15., szombat | 16:59

Április 14-én, nagypéntek estéjén izgalommal és lelkesedéssel vegyes készülődés a győri Nagyboldogasszony-székesegyház sekrestyéjében. A győri szeminaristák, a helyi plébániák fiataljai és a cserkészek Mogyorósi Márk püspöki titkár útmutatásai szerint készülnek fel az első belvárosi keresztútra.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ki a jókora fakereszt, ki a fáklya, ki a tizennégy stációból álló keresztút egy-egy képének hordozását kapja feladatul. Minden és mindenki a helyére kerül: a keresztet hordozók a Székesegyház bejáratában gyülekeznek, a stációkat tartók előresietnek, hogy jelezzék az útvonalat.


A keresztút végigjárásával, végigelmélkedésével Jézus passiójára emlékezünk. A keresztutat azért nem a Székesegyházban vagy a Székesegyház körül, a Káptalandombon tartjuk, azért visszük a keresztút stációit Győr belvárosának utcáira, hogy nem hívő embertársainkat is emlékeztessük arra, hogy Jézus Krisztus keresztútja mindannyiunk életében folytatódik – magyarázta Veres András megyéspüspök a Székesegyház előtt összegyűlt papságnak és a híveknek.


A köszöntő szavakat követően a Krisztus keresztjét szimbolizáló keresztfát követve indulnak a résztvevők a Káptalandombról a Dunakapu tér stációihoz, majd a Széchenyi téren és a Bécsi kapu téren keresztül térnek vissza a Nagyboldogasszony-székesegyházhoz. Volt, aki útközben csatlakozott a menethez, vagy csak megállt egy rövid elmélkedésre az egyik állomás előtt. Más a keresztutat járók láttán gyertyát gyújtott lakása ablakában.


Az egyes stációknál Veres András elmélkedett az igazságtalanság és a szenvedés türelmes elviseléséről, a kísértésnek való bátor ellenállásról, a bűnbocsánatról, a szenvedők megsegítéséről, a hála kifejezéséről, a kishitűségről és a csüggedésről, a testről mint a Szentlélek templomáról, valamint az önuralomról, az alázatos lemondásról és az engedelmességről.


Fontos, hogy tanúságot tegyünk arról az útról, amelynek járása már a földi életben boldogságot jelent, és az örök boldogság felé vezet. Assisi Szent Ferenc egyszer arra biztatta Leó testvért, hogy vele tartva a város utcáin hirdesse Isten igéjét. Útnak indultak, a városban járva imádkoztak. Több alkalommal végighaladtak a városon, de egy ponton sem álltak meg prédikálni. Leó testvér hangot is adott csodálkozásának. Erre Szent Ferenc azt válaszolta, hogy már azzal is az üdvösség örömhíréről tettek tanúságot, hogy az emberek az utcán látták őket imádkozni – mondta a győri megyéspüspök a Nagyboldogasszony-székesegyházhoz visszaérkezve, majd mindenki számára örömteli, a boldog feltámadás reményében megerősítő, hitet növelő húsvétot kívánt.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Nagy Lajos/Győrfotó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria