„Visszaszálltak” az angyalok az egri bazilikára

Hazai – 2021. október 6., szerda | 21:33

Visszakerültek méltó helyükre az egri bazilika kerubszobrai szeptember 30-án. A két angyalalak teljesen megújult, ennek részleteiről Rudolf Mihály építész, a kivitelezést lebonyolító Hadas Műterem Kft. vezetője számolt be a HEOL Heves megyei hírportálnak.

Mint azt Rudolf Mihály a HEOL-nak elmondta, a hét másik szobor csak restauráláson esett át, azonban az angyalokat újraformázták.

A Marco Casagrande olasz szobrász által készített eredeti, ember nagyságú angyalpáros a főszékesegyházban látható. Ezek alapján készültek a szobrok 180 évvel ezelőtt, és most is.

Egy év alatt faragta őket Törökországból származó édesvízi mészkőből a Munkácsy-díjas Baráz Tamás szobrászművész csepeli műhelyében.

Hazánk második legnagyobb templomát (melynek külső hossza 93, belső hossza 80 méter, szélessége 33 méter, a nagykupola magassága 45 méter, két tornya pedig 54 méter magas) közel két esztendeje állványozták fel, a nagyszabású felújítási munkálatok kívül-belül zajlanak. A tervek szerint 2022 őszére fejeződhet be a főszékesegyház teljes külső és belső rekonstrukciója, amelyet két ütemben valósítanak meg.

A felújítási projektről részletesen ITT olvashatnak. 

Forrás: HEOL

Fotó: HEOL/Nemes Róbert

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria