125 éves a Bencés Konföderáció

Megszentelt élet – 2018. április 23., hétfő | 18:39

XIII. Leó pápa 125 éve alapította a Bencés Konföderációt, amely a különben önálló bencés kongregációkat fogja össze. Az évforduló alkalmából a kongregációk képviselői Rómában gyűltek össze; április 19-én a pápa is fogadta őket a Vatikánban.

1893. április 18-án helyezték el a római Aventinus-dombon a Szent Anzelm-apátság alapkövét, majd XIII. Leó pápa 1893. július 12-én Summum Semper kezdetű brevéjével hivatalosan is megalapította a Bencés Konföderációt, melynek székhelye lett a római apátság. A konföderáció az egyébként teljesen önálló bencés kongregációkat foglalja magában, jelenleg 19 férfi és számos női kongregáció a tagja.

Az évforduló alkalmából Gregory Polan prímás apát meghívására a világ minden részéről Rómába érkeztek a kongregációk képviselői, hogy együtt ünnepeljenek. A közösséget április 19-én Ferenc pápa is fogadta az Apostoli Palota Kelemen termében, ahol a prímás apát köszöntő szavai után a Szentatya bátorította, buzdította a szerzeteseket.

Április 21-én, Szent Anzelm ünnepén, az apátság templomában Pietro Parolin bíboros államtitkár vezetésével közös szentmisén adtak hálát az elmúlt 125 esztendőért. Az ismert gregorián dallamok otthonossá tették a sokféle nemzet istendicséretét, és Parolin bíboros közvetlen, barátságos jelenléte segített, hogy egynek érezzék magunkat a liturgiában és utána is.

„Nagyszerű érzés volt megtapasztalni a bencés világ sokszínűségét és a sokszínűségben megvalósuló testvéri közösséget. Jó alkalom ez arra, hogy a személyes kapcsolatokat ápoljuk, intézményeink közös kapcsolódási pontjait megerősítsük. Győri bencés közösségünk már 216 éve elkötelezett a középiskolai oktatás és nevelés mellett, illetve a város lelkipásztori szolgálatában, valóban átéljük, amit Ferenc pápa is hangsúlyozott: oázis vagyunk a világban.

Ebben a küldetéstudatban szeretnénk tovább erősödni, még inkább lehetőséget adni a fiataloknak, keresőknek, hogy megtalálják Krisztust, életünk legbiztosabb alapját. Rómába mindig jó érzés menni, hiszen megtapasztalhatjuk, hogy él az Egyház, hogy utat mutat sokaknak és az Istennel való kapcsolat erőt ad a mindennapokhoz, a szolgáló szeretethez” – írta beszámolójában Sárai-Szabó Kelemen OSB, a győri Szent Mór Bencés Perjelség elöljárója.

A pannonhalmi konventet Simon T. László professzor, bencés szerzetes, a római Szent Anzelm Egyetem tanára képviselte.

Forrás: Szent Mór Bencés Perjelség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria