13. századi templomrom újult meg a Balaton-felvidéken

Kultúra – 2023. augusztus 12., szombat | 13:02

A ROM Vándor elnevezésű társadalmi felelősségvállalási program keretében a Market Építő Zrt. hivatalosan is átadta a helyi közösségnek a közel 50 millió forintból helyreállított aszófői kövesdi templomromot – adta hírül a cég augusztus 4-én.

A kivitelezést végző Market Építő Zrt. MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a rom egy 1260 körül épült templom maradványa, amely igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelkedett a falusi templomok közül. Főhomlokzatának freskója a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázolta. Az 1552-ben elpusztult épület alatt georadaros mérésekkel megtalálták a középkori templom körítőfalát is, amely részben az alatta található római kori épület falainak felhasználásával épült.

Beazonosították egy római kori vízvezeték nyomait is, amely egy nagy kiterjedésű épület fürdőjében végződött. A napjárás és a templom tájolásának összevetése szintén páratlan eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esett. A templomrom környezete ugyancsak jelentős érték, a Natura 2000 ökológiai hálózat részeként fontos turisztikai célpont.

A mai Aszófő területén, a kövesdi templomrom körül terült el egykor a tihanyi apátság Kövesd nevű faluja, amely a 16. század közepén pusztult el. Kövesdet a tihanyi apátság hamis, 1093-as évszámú összeírása említi először. Első hiteles említése, mint a tihanyi apátság birtoka, 1211-ből való. Kövesd a tihanyi apátság és helyi nemesek faluja volt, aminek a 14–15. században az előbbieken kívül idegen birtokosai is voltak. Templomának nem maradt fenn okleveles említése. A romot 1874-ben Rómer Flóris magyar régész, művészettörténész ismertette elsőként, majd 1958-ban az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építéstörténeti tanszéke Fehér Géza muzeológus közreműködésével tárta fel. Zádor Mihály  vezetésével ők végezték az első részleges helyreállítást is.

Bővebben a Várlexikon.hu oldalon olvashatnak az egykori kövesdi templom történetéről.

A kövesdi templom a második romemlék, amely a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében megújult. A Pest megyei Tök romtemplomát (ugyancsak 50 millió forintból) 2022 októberére állították helyre. A cég az épített örökség megóvásával és népszerűsítésével indokolta a kezdeményezést, amely több mint 100 romemlék feltérképezésével kezdődött. Terveik szerint évente egy-két romot újíthatnak föl egyedi megoldásokkal, a különleges védettségi szempontokat figyelembe véve – olvasható a közleményben.

A több mint egy éve kezdődött munkálatok az aszófői kövesdi templomrom esetében a kőfal állagmegóvásán túl kiterjedtek a műemléki szempontból kiemelkedően értékes szerkezetek restaurálására, a faragott párkánysor és a vakolt felületek megerősítésére, valamint az épület körüli környezet rendezésre is. Kiigazították a hatvanas években készült elavult helyreállításokat, a sekrestye belső terébe egyedi gyártású padot helyeztek, információs táblát készítettek, és 160 méter hosszan kézzel készült vesszőkerítést állítottak az épület köré.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára; Kontrát Károly, Aszófő országgyűlési képviselője; Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója; Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgatója; Keller Vendel, Aszófő polgármestere és Andorfer Katalin alpolgármester.

Az eseményen jelen volt Mihályi Jeromos OSB tihanyi perjel is.

Forrás: MTI

Fotó: Market-csoport Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Mihályi Jeromos atya, Tihanyi Bencés Apátság és Nagy Edit, a Market Építő Zrt. kommunikációs vezetője