25 éves a kaposvári Nagyboldogasszony katolikus általános iskola

Hazai – 2024. május 22., szerda | 13:21

Huszonöt évvel ezelőtt kezdte meg működését a Nagyboldogasszony Iskolaközpont általános iskolája Kaposváron, a „haza kis polgárainak” épületében. Az évforduló alkalmából ünnepi programsorozaton vettek részt az iskola pedagógusai és tanulói. Az eseménysor végén, május 17-én Varga László megyéspüspök koncelebrált szentmisét mutatott be a kaposvári székesegyházban.

A Nagyboldogasszony általános iskola épülete helyén 1715-ben nyílt meg Kaposvár első (római katolikus) iskolája; a fából készült, szűk iskolaépület hamar tönkrement. 1748-ban téglából készült, nádtetős, tornyos, tornácos házat emeltek; néhány évtized múlva ennek állapota is leromlott. Lebontása után nekiláttak az új iskola kivitelezésének, amelyet 1832-ben nyitottak meg.

A Nagyboldogasszony-székesegyház mellett álló épület helyet adott polgári iskolának, munkásgimnáziumnak, iparostanonc-iskolának, siketnéma-intézetnek, kollégiumnak, mezőgazdasági szakközépiskolának – ma a katolikus iskolának. Bejárata felett a következő felirat olvasható: „A haza kis polgárainak – 1832”.

Forrás: kaposvarisetak.hu

Május 16-án, csütörtökön születésnapi rajzkiállítást rendeztek a tanulók munkáiból.

Ezt követően felavatták a Kovácsné Ékes Editről, az általános iskola első tanítójáról, hitoktatójáról elnevezett termet, ahol a művésztanár munkáiból rendezett kiállítást is megtekinthették a jelenlévők.

Az ünnepélyes avatón Varga Bálint igazgató Kovácsné Ékes Edit tanítónő és az iskola pedagógusai, dolgozói munkásságát méltatva osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

„Miért gondolom, hogy fontos volt az ő munkája? És miért fontos Radicsné Horváth Alíz kolléganő munkája és az összes tanító és tanár kolléga munkája, aki a katolikus általános iskolában dolgozott, dolgozik? Mert szükség van erre az általános iskolára.

Szüksége van rá a katolikus közösségnek, szüksége van rá a városnak, szüksége van rá a gimnáziumnak és a zeneiskolának is. A Nagyboldogasszony Iskolaközpontban ezek a részek kiegészítik egymást és egymásra vannak utalva” – fogalmazott az igazgató, majd hangsúlyozta: tanító, tanár nélkül nincs iskola sem.

Május 17-én, pénteken jubileumi faültetéssel folytatódott az ünnepi programsorozat, amelynek főszervezői Kardosné Juhász Orsolya és Puczné Karvaly Kinga tanítók voltak.

A faültetés után a Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott szentmisén ünnepelték meg a katolikus általános iskola alapításának évfordulóját. A szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be.

A liturgián közreműködött az iskola kórusa.

A főpásztor prédikációjában az egymás iránti szeretet minél mélyebb megélésére hívta a jelenlévőket.

Arról ismerjenek meg titeket, hogy szeretettel vagytok egymás iránt”

– idézte Jézus szavait a főpásztor, majd hozzátette: amiről beszélni fog prédikációjában, az már működik az iskola falai között, azonban mindig szükség van a szeretetben való fejlődésre.

„A katolikus iskola külön lehetőséget kapott arra – mert keresztény, vallásos, katolikus –, hogy a krisztusi szeretet jele legyen. Tudom, hogy szeretitek egymást, de lehet jobban, mélyebben is – mondta a diákoknak Varga László püspök. – Milyen csodálatos lenne, ha arról ismernék meg az általános iskolát vagy a gimnáziumot, hogy aki belép, mondjuk egy idegen, látja, hogy itt szeretik egymást. Tudom, hogy működik, de lehet még többet, még jobban.

Nem szabad megelégedni azzal, ahol tartunk.

Ahhoz, hogy szeretni tudjuk még inkább egymást, s ez jel legyen a pedagógusok, a szülők és diákok között, ahhoz meg kell tanulnunk imádkozni egymásért.”

Minden diáknak imádkoznia kellene nemcsak a szüleiért, testvéreiért, hanem a tanáraiért is; s minden tanárnak imádkoznia kellene naponta a rábízott gyermekekért. Mindennap, minden gyermekért, mert amit az ima elvégez, azt semmi más nem tudja elvégezni – hangsúlyozta a főpásztor. – 

Mi lenne, ha így próbálnánk növekedni a szeretetben egymás között, hogy rendszeresen imádkozunk egymásért?

Nem kell sok szöveg. Nem azt várja tőlünk Jézus, hogy órákon át hosszú imákat mondjunk. Legyen személyes, rövid, és legyen benne hála. Mert akiért hálát adsz és imádkozol, arra nehezen haragszol meg, vagy nem tartod vele a haragot.

„Ha megosztottság van, az annak a jele, hogy megszűnt az ima. Nem tudom, hogy van-e ilyen az iskolában, ne értsetek félre, azonban a gonosztól senki sem védett. Ezért arra az elhatározásra hívlak benneteket, hogy a következő huszonöt évben folyamatosan növekedjünk a szeretetben.

S hogy ez megtörténhessen, meg kell tanulnunk imádkozni egymásért. Ima nélkül nem megy, mert mindig adódik nehézség, probléma. S akkor imádkozni kell, áldást és hálát mondani, hogy aztán meg tudjunk bocsátani egymásnak. Tilos őrizni a szívünkben a megosztottságot, haragot és sértődöttséget. Meg kell tanulnunk kiengesztelődni.

Akkor biztos, hogy növekedni fogunk a szeretetben, s az iskolánk a következő huszonöt évben még több diákot, családot fog bevonzani ebből a városból vagy a környékről. Arról ismerjenek meg benneteket itt a városban, hogy szeretettel vagytok egymás iránt! Ehhez tanuljatok meg imádkozni egymásért hűségesen, s ha kell, bocsássatok meg, engesztelődjetek ki szívből egymással” – fogalmazott szentbeszédében a megyéspüspök.

A szentmise végén a főpásztor háláját és köszönetét fejezte ki az iskola mindenkori vezetésének és pedagógusainak, s mindenkinek, aki munkájával, áldozatával, imájával és szeretetével segítette és segíti az iskolát.

Majd a szülőknek mondott köszönetet Varga László püspök azért, hogy bíznak a pedagógusokban, és a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolába íratták be gyermekeiket.

A kaposvári megyéspüspök egy Simon András által készített grafikát ajándékozott az iskolának, amelyet Varga Bálint igazgatónak adott át.

Az ünnepségsorozat az iskola ebédlőjében rendezett szeretetvendégséggel zárult.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk, Pfeifer Patrik

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria