270 éves a szolnok-belvárosi Szentháromság-templom

Hazai – 2024. május 27., hétfő | 9:49

Idén 270 éves a szolnok-belvárosi Szentháromság-templom, amit egy hónapig tartó rendezvénysorozattal ünnepelnek a szolnoki hívek. Május 20-án, pünkösdhétfőn majálist rendeztek a plébánia udvarán, amely a korábbi évekhez hasonlóan különféle közösségi programokkal várta az érdeklődőket.

A program 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődött, melyet Gáspár István plébános celebrált. A szertartás után több mint száz család gyűlt össze a templom előtti téren, hogy áldást kérjen járművére. A járművek között akadt kerékpár, motor, babakocsi, roller és autó.

Ezután Jámbor Csaba, a Damjanich János Múzeum munkatársa tartott történelmi témájú előadást. Ezalatt a kisebbeket kézműves-foglalkozás, rendőrautó- és rendőrmotor-bemutató várta. Később sor került a Templomunk 270. születésnapja című rajzpályázat eredményhirdetésére. Az ebédet követően Heiczinger Miklós Mika, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas zenész tartott hangszerbemutatót.

Délután ugrálóvár, íjászkodás mellett foci és tollaslabdázás is színesítette a rendezvényt. A Tiszamenti Nagyboldogasszony Közösség fiataljai és a cserkészek is bemutatkoztak; jelenlétükkel még tartalmasabbá tették az ünnepet. Minden korosztály talált a maga számára kikapcsolódást a hétfői verőfényes napsütésben.

*

A templom közel háromszáz éve alatt Szolnok eseményekben bővelkedő, fordulatos történetének volt tanúja. 1718-ban állandó kápolnát építettek a ma is álló templom szentélye területén, majd ehhez a kápolnához tíz év alatt kolostor épült Giovanni Battista Carlone tervei alapján. A templomhajó építése 1736-ban kezdődött és 1748-ban elkészült. A templom 1754-re készült el, majd három évre rá a torony harangjait is elhelyezték az épületben. A szentély déli falához csatlakoztatott sekrestye 1819 körül készült el. A templombelső kincsei közül az 1758-as szószék Konti Lipót Vilmos műhelyéből való, míg a hat mellékoltár a város tehetős polgárai és céhei jóvoltából készült el.

A közelmúlt kisebb-nagyobb átalakításai közül kiemelkedik a templomszentély új liturgia szerinti átrendezése, ami Dragonits Márta terve alapján 2002-ben valósult meg. A főbejáratot és a refektórium (rendház ebédlője) barokk ajtaját 2000-ben restaurálták, majd 2005-ben a homlokzatfelújítást követően megújult a belső kolostorkert. 2014-től a rendház a Váci Egyházmegyéhez tartozik, előtte az 1992-es tulajdonjog lemondásáig a Ferences Rendtartomány gyakorolta a tulajdonjogokat és viselte a kötelezettségeket.

A toronysisak és a rendháztető felújítási munkálatai 2024 tavaszán kezdődtek Gáspár István plébánosi szolgálata alatt. Vidra Sándor egyházgondnok gondos előkészítő munkája után április 20-án került sor a toronysisak leemelésére. A 2020-as felújítás végeztével – ami a templomtoronyra nem terjedt ki – a villámhárítócsúcs visszatételekor az alpinista jelezte, hogy megmozdult alatta a toronycsúcs. Az ezt követő feltáró munka után derült ki, hogy a templomtorony mielőbbi megerősítésre, felújításra szorul. 2023-ban sikerült megállapodni a helyi a Te-Plan tervezőirodával, és Vidra Tamás mérnöki munkája nyomán elindulhatott a torony pontos felmérése, a gerendák állapotának ellenőrzése, a sisak leemelésének és az ideiglenes tetőszerkezet kivitelezésének az előkészítése.

A toronysisak levételét április 20-án két daru végezte a Szigony utca felől, ami a Gondviselésnek hála rendben lezajlott. A leemelt toronysisak évszázadokra visszamenőleg tanúskodik a mellette lezajlott történelemről: a toronyban talált ólomgolyókkal az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban lőttek. A toronysisak leemelése 18 millió forintba került, amelyből a Váci Egyházmegye 7 millió forintot vállalt, a Szolnok önkormányzata pedig 10 millió forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. Az elkövetkező időszakban szeretnék méltó módon visszaállítani eredeti állapotába az örökségvédelem alatt álló templomtornyot, amelynek az anyagi forrása még nem áll rendelkezésre.

A toronysisak felújítási munkálatai mellett zajlik a rendház tetejének felújítása is, amin jelenleg 12 gyergyószentmiklósi ács dolgozik, hogy a korábbi tetőléceket a tető súlyának megfelelő vastagabb lécekre cserélje, biztosítva a rendház időtálló tetőszerkezetét. A munkálatok értéke megközelíti a 16 millió forintot, amelyből 4,5 millió forintot a Váci Egyházmegye vissza nem térítendő támogatásként adott; mellette 4,5 millió forint kamatmentes hitelt is folyósít, amelyet 3 év alatt kell visszafizetni. A fennmaradó összeg a belvárosi plébánia közösségét terheli.

A további tervek között szerepel, hogy a templomkert jelenlegi „csónakházát” közösségi házzá alakítsák, valamint a rendház belső ablakainak cseréje és a belső homlokzat rendbetétele.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye; Szolnok-Belvárosi Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria