A Bárka közösség vizsgálata tárta fel a Jean Vanier által elkövetett szexuális bántalmazásokat

Kitekintő – 2020. február 23., vasárnap | 21:00

A L’Arche International (a Bárka közösség nemzetközi szervezete) február 22-én, szombaton hozta nyilvánosságra annak a megbízásukból készült független vizsgálatnak az eredményét, mely szerint a közösség alapítója, Jean Vanier lelkivezetés során szexuális visszaélést követett el hat nem fogyatékos nő ellen.

„Teljesen megdöbbentett bennünket a jelentés, és őszintén elítéljük ezeket a cselekedeteket, amelyek teljes mértékben ellentétesek azokkal az értékekkel, melyeket Jean Vanier követett, és összeegyeztethetetlenek az emberi személy tiszteletének és integritása védelmének alapvető szabályaival; ellentétesek azokkal az alapértékekkel, melyekre a Bárka épül” – írták február 22-én kiadott közleményükben a L’Arche International vezetői, Stephan Posner és Stacy Cates-Carney.

Jean Vanier a Bárka közösség alapítója, amely az értelmi és halmozottan sérült emberek befogadását és támogatását szolgálja, valamint a Hit és Fény közösségé, amely a fogyatékos emberek és családtagjaik számára nyújt baráti, illetve imádságos segítséget.

A vizsgálati jelentés megállapítja, hogy a visszaélések egyetlen áldozata sem értelmi fogyatékossággal élő ember.

A Bárka 2019 áprilisában bízta meg a GCPS független brit tanácsadó céget, hogy vizsgálja meg és tárja fel Vanier kapcsolatát Thomas Philippe domonkos atyával, akit az Egyház 1956-ban szankcionált abúzus elkövetése miatt, és akit Vanier a „lelkivezetőjeként” írt le.

A vizsgálat során „hiteles és következetes tanúvallomásokat” gyűjtöttek össze hat, nem fogyatékos felnőtt nőtől, akikkel Jean Vanier 1970 és 2005 között szexuális cselekményt kezdeményezett, sokszor „lelkivezetéssel összefüggésben”.

„A nők közül egyesek mélyen megsebződtek e tapasztalatok által. Jean Vanier mindegyikőjüktől azt kérte, tartsák titokban, hogy milyen természetűek voltak ezek az események. Az érintetteknek nem volt tudomásuk arról, hogy korábban másokkal is történtek ilyen dolgok, ennek ellenére most egymással egybevágó cselekedetekre derült fény. A szexuális cselekményeket szokatlanul emelkedett lelki vagy misztikus magyarázatokkal igazolták”  – olvasható a L’Arche International közleményében.

Vanier magatartása Thomas Philippe nem megfelelő szexuális viselkedésének mintáját követi. A Hittani Kongregáció 2019 decemberében megerősítette az 1993-ban elhunyt Thomas Philippe elleni vizsgálatának tényét és azt, hogy Vanier tudatában volt a pap viselkedésének. A brit tanácsadó cég jelentése rámutat arra, hogy a Hittani Kongregáció már 1956-ban kérte, tájékoztassák Jean Vanier-t az Egyház ítéletéről Philippe atya magatartásával és „misztikus tanításával” kapcsolatban. Vanier 2015-ben és 2016-ban is tagadta, hogy tudott Thomas Philippe bántalmazó viselkedéséről.

Tina Bovermann, az amerikai Bárka ügyvezető elnöke azt nyilatkozta, hogy a független vizsgálat eredménye „fájdalmat és eltökéltséget” okozott.

„Fájdalmat az ártatlanok szenvedése miatt. Fájdalmat azért a sérülésért, amelyet mindez a közösség tagjai és barátai számára okozhat. Eltökéltséget, mert az igazság számít. Eltökéltséget, mert minden ember számít. Mindig. Feltételek nélkül.

Különösen akkor, ha éveken át peremre szorították és elhallgattatták” – írta nyilatkozatában Bovermann. Hangsúlyozta, hogy a jelentés az amerikai Bárka vonatkozásában egyetlen nem megfelelő viselkedést sem tárt fel.

Az 1990-es évek végéig Vanier vezette a Bárka nemzetközi közösségét. Harminc könyvet írt, díjakat és kitüntetéseket kapott számos kormánytól, és széles körben elismert személlyé vált. A Világiak Pápai Tanácsának tagja volt. Jean Vanier 2019 májusában hunyt el, kilencvenéves korában, a rákkal folytatott hosszú küzdelem után.

A L’Arche International elindított egy kiegészítő, központosított eljárást, melynek keretében az emberek megoszthatják esetleges információikat, mindazt, amit szeretnének bejelenteni az ügy vonatkozásában. Ezeket az információkat egy, a Bárkától független emberekből álló csoport fogadja. „Folytatjuk, hogy kiszélesítsük és átültessünk a gyakorlatba a védelmi irányelveket és eljárásokat, melyek elválaszthatatlan részei lesznek a közösségi életünknek, és hozzájárulnak tagjaink védelméhez, növekedéséhez” – hangsúlyozta Stephan Posner és Stacy Cates-Carney. „Arra biztatjuk a vezetőinket, hogy a következő hetekben és hónapokban hozzanak létre felületeket a párbeszéd és a támogatás érdekében, hogy minden tagunknak, akár fogyatékos ember, akár nem, lehetősége legyen benyomásainak, gondolatainak és kérdéseinek kifejezésére” – nyilatkozták a vezetők.

Felületeink, a Magyar Kurír katolikus hírportál és az Új Ember hetilap a múltban többször is foglalkoztak a Bárka és a Hit és Fény közösség életével, valamint Jean Vanier munkásságával. A közösség alapítója nem papi személy, hanem laikus volt. Kiadónk ezúton fejezi ki mélységes szomorúságát a napvilágra került cselekmények miatt. Minden, a vizsgálat által feltárt cselekedetet elítélünk. Kifejezzük együttérzésünket a sértettekkel, valamint a Bárka és a Hit és Fény közösség tagjaival, akikkel együtt értetlenül állunk a fejlemények előtt. A közösségek eddigi célkitűzéseit és a fogyatékos emberek felé irányuló szeretetüket, munkájukat, szolgálatukat a jövőben is hitelesnek fogadjuk el. Csatlakozunk imaszándékukhoz, és erre buzdítjuk olvasóinkat is.

Fordította: Kuzmányi István

Forrás: Catholica.ro

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria