A bátai Szent Vér-kegyhely fejlesztését tervezik

Hazai – 2017. szeptember 18., hétfő | 9:01

Szeptember 16-án tartották a Pécsi Egyházmegye „Pretiosus Sanguis: A bátai Szent Vér-kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai Szent Vér-kegyhely komplex turisztikai fejlesztése” című projektjének nyitórendezvényét.


A Pécsi Egyházmegye mintegy másfél milliárd forintos forrást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A projekt átfogó célja egy olyan vallási turisztikai hálózat létrehozása, amely innovatív eszközökkel járul hozzá a magyarországi kulturális értékek bemutatásához, figyelembe véve a helyszínek közötti kulturális és vallási kapcsolatot.

A projekt megvalósulása négy települést és öt helyszínt érint: Báta, Szekszárd, Mohács és Bátaszék. A helyszínek ezáltal teljesítik a pályázati felhívásban foglalt területi kritériumokat: két megyét és egy megyei jogú várost érint a projekt. Mindamellett hogy a projekt megvalósulásával a fejlesztési helyszínek vallásturisztikai potenciálja növekszik, olyan célok is megvalósulnak, mint a helyszínek infrastrukturális fejlesztése, más, a térségben található turisztikai attrakciókkal való együttműködéseken keresztül turisztikai csomagok kerülnek kialakításra.


A mintegy másfél milliárdos projekt keretében az alábbi építések, javítások, fejlesztések megvalósítását tervezik:

Bátán a Szent Vér-kegytemplom homlokzatának és a templombelső felújítását tervezik. Rendezik a templom közvetlen környezetét; parkosítást is terveznek; új szabadtéri oltárt építenek; az egykori apátsági templomot bemutató falrekonstrukció készítenek. A plébániaépület átalakítására azért van szükség, hogy alkalmassá váljon zarándokok fogadására: fogadóépületet létesítenek, akadálymentesített szálláshelyekkel, parkolóval.


Bátaszéken a Szent Orbán-kápolna teljes külső és belső felújítására van szükség. A helyszín értékét, vonzerejét adó molyhos tölgyetet 2016-ban az Év európai fájának nyilvánították – megóvása érdekében csak a legszükségesebb mértékben kívánnak változtatni a meglévő épített környezeten.

Mohácson a fogadalmi emléktemplomot újítják fel; Szekszárdon a belvárosi templomot – ahol a templomtérben található freskók restaurálása is a projekt részét képezi –, valamint a Remete-kápolnát.

A Szent Vér-kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi. Udvardy György megyéspüspök – felismerve a lelki, vallási hely hiánypótlóan fontos szerepét – újraindította a kegyhelyre irányuló gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát. Azért is vált sürgetővé a projekthelyszínek állapotának orvoslása, hiszen egyre fokozódó figyelem és érdeklődés irányul a kegyhelyre és a gyalogos zarándoklatok kiindulópontjaira, állomásaira.


A munkálatok még 2017-ben elkezdődnek. A fejlesztés várhatóan 2019-ben zárul.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye, Bátaszék legöregebb fája Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria