A békéért és a lengyel–magyar barátságért – Elindult a Fekete Madonna-zarándoklat Krakkóba

Hazai – 2022. június 20., hétfő | 12:58

A Misszió Tours szervezésében négynapos buszos zarándoklat indult június 20-án Budapestről és Erdélyből Krakkóba, majd Częstochowába a Fekete Madonnához, imádkozva a békéért és a sok évszázados lengyel–magyar barátság megerősödéséért.

Erdélyből és a magyar fővárosból is indultak csoportok (összesen több mint kétszáz fővel) a lengyelországi  buszos zarándoklatra.

Budapestről, a Keleti pályaudvar mellől három zarándokbusz indult, Erdélyből két busz.

Budai László, a Misszió Tours vezetője a sajtó képviselőinek úgy fogalmazott: „Most, hogy országaink közvetlen környezetében háború dúl, a lengyel–magyar barátság és a sok évszázados múltra visszatekintő kapcsolatok megerősítésére, újjáéledésére nagyobb szükség van, mint valaha. Az elmúlt hónapokban sokan már temetni akarták a lengyel–magyar barátságot, s igaz, vannak megbeszélnivalóink. Mi, zarándokok a magunk részéről annyit tehetünk, hogy itt vagyunk, indulunk Krakkóba és Częstochowába imádkozni a békéért és a két nemzet keresztény alapokon nyugvó barátságáért.”

A három zarándokbuszt és utasait az indulás előtt Michels Antal esperes áldotta meg a Keleti pályaudvar parkolójában. A jelenlévők elénekelték a Jöjj, Szentlélek Úristen… és a Boldogasszony Anyánk kezdetű énekeket, majd elimádkozták a Miatyánkot.

A Fekete Madonna-zarándoklat lelkivezetői Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök, Bátor Botond pálos szerzetes Hargitafürdőről, Darvas Kozma József csíkszeredai esperes-plébános, Michels Antal budapest-józsefvárosi esperes-plébános, Balla Imre atya Marosvásárhelyről, valamint Csató Béla tiszteletbeli kanonok, csíkszentkirályi plébános.

A tervezett program szerint a zarándokok június 21-én Krakkóban szentmisén vesznek részt az Isteni Irgalmasság bazilikája magyar kápolnájában, a szertartást Marek Jędraszewski krakkói érsek vezeti a magyar atyák koncelebrálásával.

A zarándokok ezután Mindszenty József bíboros nemrég felállított szobránál imádkoznak, majd aznap továbbutaznak a világhírű lengyelországi kegyhelyre, Częstochowába. Ott együtt imádkoznak a lengyelekkel a kegykápolnában az úgynevezett Apel imádság (hagyományos esti fohász a Fekete Madonnához) keretében.

A zarándoklathoz Krakkóban csatlakozik Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is. 

Június 22-én szentségimádás lesz a częstochowai Szent II. János Pál-kápolnában, majd ugyanitt szentmise a békéért. 

Ezen a napon a zarándokok megkoszorúzzák a kegyhelyen kialakított Boldog Özséb-díszkutat, ezt követően a zarándoklat papjai a magyar alapítású Jasna Góra-i pálos kolostorban felváltva vezetik a Székely János szombathelyi püspök által írt irgalmasság keresztútját.

Délután Pálmai Árpád orgonahangversenyt tart a częstochowai bazilikában. A továbbiakban a zarándokok megkoszorúzzák a katyńi és a szmolenszki áldozatok emlékművét. 19.30-kor főpapi szentmise lesz a kegykápolnában, a magyar csoportok ezen az estén is részt vesznek a lengyelek Apel imádságán.

A Fekete Madonna-zarándoklat zárónapján főpapi mise után indulnak haza a magyar zarándokok Częstochowából.

Szerző: Körössy László

Fotó: Gieszer Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria