A bizalom ereje – 2024-ben is folytatódnak az Alzheimer Café-találkozók Nagyváradon

Külhoni – 2024. március 4., hétfő | 13:51

Február 27-én rendezték meg Nagyváradon a Caritas Catolica székházában az Alzheimer Café soron következő találkozóját. Az összejövetelek célja lehetőséget teremteni a párbeszédre a szellemileg leépült időseket gondozó családtagok és az idősellátással foglalkozó szakemberek között. A meghívott előadó ezúttal Varga Zita szakápoló, a Caritas otthoni beteggondozói szolgálatának munkatársa volt.

„Mindenkinek, aki hozzátartozóként otthon vagy szakemberként gondozási intézményben demenciával élő személyt ápol, van a tarsolyában olyan gondozási megoldás, olyan pozitív példa, amely mindannyiunk hasznára válhat – hangsúlyozta a találkozó elején Dombi Andrea szociális munkás, a szervezőcsapat tagja. – Míg a hagyományos felfogásban a demencia a központi idegrendszer olyan kóros megbetegedése, amely a beteg személyiségét és identitását fokozatosan leépíti, addig az új szemlélet arra hívja fel a figyelmet, hogy a gondozás minősége lényegesen befolyásolja a betegség megélésének nehézségét és a demenciával élő személy érintettségét” – tette hozzá, rámutatva, mennyire fontos a betegeket gondozó személyek folyamatos önképzése is, függetlenül attól, hogy hivatásszerűen vagy saját családjukban gondoznak valakit.

Varga Zita 20 éve dolgozik ezen a területen. A szakápoló előadásában számos olyan témakört érintett, amelyeknek alapos ismerete megkönnyíti a demens betegek gondozását, kezdve a leépülés stádiumaitól a helyes kommunikáción és a napirend kialakításán át a konkrét gondozási technikákig. Olyan mindennapi tevékenységekről is szó esett, mint az étkeztetés, segítség a személyes higiéniában, vagy az orvos által felírt gyógyszerek beadása.

Az előadás interaktív volt, így a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a szakembernek, ugyanakkor egymással is megoszthatták tapasztalataikat, ötleteiket és elpanaszolhatták nehézségeiket is.

A demens beteg gondozása nagyon sok mindent elvesz – időt, energiát, anyagi és lelki erőforrásainkat. De ugyanakkor adhat is valamit az életünkhöz és a beteggel való kapcsolatunkhoz. Juhász Ágnes demenciaspecialista összefoglalta a nemzetközileg összegyűjtőt pozitív tapasztalatokat, amelyeket a demensgondozás vagy a betegség hozott a családok, gondozók és érintettek életébe. Ilyenek például az intimitás magas szintje, a bizalom ereje, a nyugalom, amely az ideális gondozó-ápolt kapcsolatból és az őket körülvevő környezetből árad, a spiritualitás megtapasztalása, kötődés valakihez, akinek szüksége van ránk, a folyamatosan mélyülő kapcsolat, a sekélyesség, felszínesség megszűnése, aminek a helyét fokozatosan a figyelem, a másik meghallgatása, monitorozása, testbeszédének analizálása vesz át, valamint a feltétel nélküli szeretet kialakulása – foglalta össze az előadó, Varga Zita.

Szöveg: Szombati Gille Tamás/Caritas Catolica

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria