A brit püspökök is támogatják a világos törvénykezést a gyűlölet és a szélsőségesség megfékezésére

Kitekintő – 2021. február 27., szombat | 12:00

A szigetország püspökei üdvözlik a brit kormány legújabb, Operating with Impunity (Büntetlen működés) címmel február 24-én közzétett jelentését a társadalmilag veszélyes jelenségekről és azok kockázatáról. „A hiteles párbeszéd magával vonja azt, hogy képesek vagyunk tiszteletben tartani a másik nézőpontját” – hangsúlyozzák a püspökök.

Vincent Nichols bíboros az általa vezetett angliai és wales-i püspöki konferencia nevében támogatásáról biztosította a jelentést. Az ugyanis felhívja a figyelmet a törvénykezés hiányosságaira, amelyet kihasználva a szélsőségesek büntetlenül működhetnek a szigetországban.

A jelentés rámutat az Egyesült Királyságban jelenleg megjelenő legmegdöbbentőbb és legveszélyesebb szélsőséges tartalmakra.

A szélsőségesség veszélyt jelent, ezért összefogásra van szükség egy olyan félreérthetetlen törvénykezés megteremtéséért, ami nemcsak megelőzi és bünteti azokat, akik terjesztik, hanem meg is védik azokat, akik a bőrükön tapasztalják – hangsúlyozta a brit bíboros. – A szélsőségesség leküzdésére létrehozott bizottság legújabb dokumentuma ehhez járul hozzá nagymértékben. A szélsőséges gyűlölet növekedése – nem utolsósorban a közösségi média használata során – súlyos aggodalomra ad okot, és folyamatos erőfeszítést kíván mindazoktól, akik szívükön viselik a közjót.

A vallásszabadság és a szólásszabadság működésébe beletartozik az uralkodó kultúrától eltérő véleménynyilvánítás joga is, de gyűlölet és erőszak vagy az arra való uszítás nélkül. Nichols bíboros Ferenc pápa Mindnyájan testvérek kezdetű enciklikájából is idézett: „A hiteles társadalmi párbeszéd magában foglalja azt a képességet, hogy tiszteletben tartsuk mások véleményét, ami olykor jogos meggyőződéseket és aggodalmakat jelenthet… Kívánatos, hogy úgy fogalmazzák meg álláspontjukat, hogy az szolgálja a gyümölcsözőbb közbeszédet.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria