A búcsú előtt sodorta le a partiumi Szentpálon a templomtorony tetejét a vihar

Külhoni – 2021. június 29., kedd | 14:18

A többnapos kánikula Erdély-szerte viharral ért véget, Aradon és környékén több tucat fát döntött ki a június 25-i, péntek esti vihar, háztetőket is megrongáltak a heves széllökések, többek között a búcsúünnepére készülő szentpáli templom tornyának tetejét is lesodorta a szél – adta hírül az Aradi Hírek.

Az Arad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint 40–50 liter csapadék is esett négyzetméterenként, és megyeszerte 26 helyen az útra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. A leginkább érintett települések Sofronya, Szentpál, Szemlak. Az aradi hírportál George Pleșca százados, az ISU sajtószóvivője tájékoztatása alapján arról is beszámolt, hogy a megyei kórház falainak a szigetelését is megbontotta a vihar. A katasztrófavédelem mellett az aradi közterület-fenntartó vállalat is eltakarított hét kidőlt fatörzset. Az Arad és Nagyárad közötti országúton (DN79) két kidőlt fa akadályozta a forgalmat.

A helyi önkéntes tűzoltó-alakulatoknak többek között az Újszentanna és Zimándújfalu, Sofronya és Szentpál közötti úton, valamint Nagyiratoson és Nagylakon kellett kidőlt fákat eltakarítani az útból, amelyek villanyvezetékeket, háztetőket és parkoló autókat rongáltak meg.

A legsúlyosabb károkat Sofronya községben (a községközpontban és a közigazgatásilag hozzá tartozó Szentpálon) okozta a vihar: Szentpálon lesodorta a római katolikus templom tornyának tetőborítását. Szentpál katolikus temploma a Szent Péter és Pál ünnepén esedékes búcsúra készült. A helységben fákat tört ketté, háztetőket bontott meg a szél – mondta az aradi portálnak a romeltakarításon dolgozó Sandu Krisztián polgármester.

Forrás és fotó: Aradi Hírek/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria