A Ceferino Ház vendége volt Marton Zsolt püspök

Hazai – 2020. január 17., péntek | 15:35

A Váci Egyházmegye cigánypasztorációs központjába, a szátoki Ceferino Házba látogatott január 7-én Marton Zsolt váci megyéspüspök. A főpásztorral való találkozón jelen voltak a cigánypasztorációs munkatársak, önkéntesek, gyermekcsoportok vezetői, a helyi baba-mama klub vezetője és a Szátoki Roma Önkormányzat vezetője.

A Váci Egyházmegyében – Dúl Géza plébános vezetésével – tizenkét éve működik a Ceferino Ház cigánypasztorációs iroda, melynek központja 2016 óta Szátokon található. Az Egyház a kis falu egykori kocsmájának romos épületét vásárolta meg, és adományokból alakította ki a közösségi házat, ahol különböző alkalmakra jönnek össze romák és nem romák. A tanév során a helybéli és környéki gyermekek délutánonként a házban tanulhatnak, táncfoglalkozáson és gitároktatáson vehetnek részt; az épületben pingpongasztal, az udvaron focipálya ad helyet a közös játékra, sportolásra.

A megyéspüspökkel való találkozás lehetőséget teremtett a kölcsönös bemutatkozásra, egymás mélyebb megismerésére. A szakmai eszmecsere a helyiek tevékenységéről adott képet. Rávilágítottak az egyházmegyei cigánypasztoráció fontosságára, amely túlmutat a Váci Egyházmegye határain, hiszen országos programok szervezésében is részt vállalnak.

Marton Zsolt püspök köszönetet mondott a Ceferino Ház dolgozóinak áldozatkész munkájukért, kifejezve, hogy munkatársainak tekinti a cigánypasztoráció területén dolgozókat.  Isten áldását kérte hűségükhöz és kitartásukhoz.

A vendéglátók saját készítésű horgolt terítőt, egy roma nyelvű imalapot és roma nyelvű Újszövetséget ajándékoztak a főpásztornak.

Szöveg: Bölönyi Gabriella

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Ceferino Ház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria