A család Európa erőforrása – ülésezett a CCEE

Kitekintő – 2014. október 6., hétfő | 16:25

A család nem probléma, hanem megoldás Európa számára – hangsúlyozza záróközleményében az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), amely október 2. és 4. között tartotta éves ülését Rómában.


Ma, amikor az individualizmus kultúrája számos kihívást állít a család és különösen a házasság elé, csak olyan pasztoráció tudja új élettel átitatni azt a szeretetet, amely minden emberi kapcsolat alapja, ami középpontba tudja helyezni az egyént, a család minden tagját (férj, feleség, gyermek, nagyszülő) személyes sajátosságaikkal, és azt az egységet, amit ők építenek Krisztus misztériumának és igazságának fényében – írják a püspökök.

A családra vonatkozó témák kapcsán többek között kiemelték:

Fontosak a családot támogató törvények és politikák, de ne csak ezek legyenek az eszközök, amelyekkel küzdenek a családok válsága és a születések számának csökkenése ellen. Az egyház tudatára szeretné ébreszteni a nemzeti kormányokat, hogy nem létezik más olyan forrás, amely oly módon tud emberi tőkét „termelni”, mint a család.

Az egyház valódi erőforrása a keresztény családok tanúságtétele, azoké a házaspároké, akik az individualizmus kultúrájában megélik az egymás iránti hűséget. Ők teszik vonzóvá a házasságot és a nyitottságot az új élet befogadására, amely Isten ajándéka számukra. A saját keresztény családjainkkal való törődés gyümölcsöző lesz az egész társadalom számára.

Isten tervében a család nem magánügy, hanem kincs az egész társadalom számára. Intézmény, amely más intézményekhez hasonlóan úgy tűnik, jelenleg nem elégíti ki sok ember pillanatnyi vágyát, különösen a fiatalokét. Itt találkozunk az Európára olyannyira jellemző ellentmondással. Míg számos fiatal családot alapít, sokan az együttélést választják, vagy más olyan formát, amely lassítja a tartós és szilárd kötelék melletti kiállást. Kultúránkban a „köteléket” gyakran úgy értelmezik, mint ami korlátozza vagy egyenesen megfosztja az embert szabadságától. Az egyház viszont kitartóan emlékeztet, hogy a hűséges elköteleződés a jó dolgok és a boldogság forrása.


A püspökök nagy figyelemmel hallgatták az ukrajnai főpásztorok beszámolóját, és az ülés végén üzenetet tettek közzé: amellett, hogy lelki közelségüket fejezik ki Ukrajna, a Közel-Kelet és minden háborús térség iránt, bátorítják az érintett országok keresztény közösségeit, hogy fokozzák törekvéseiket a kiengesztelődés és a béke elérésére. A nemzetközi szervezetektől pedig azonnali, egyértelmű, hatékony döntéseket és megoldást kérnek, hogy véget érjen a jelenleg zajló tragédia, és a menekültek minél hamarabb visszatérhessenek hazájukba, ahol újra biztonságban és szabadságban élhetnek.

A záróközlemény kiemeli a Ferenc pápával való október 3-ai találkozást, amelyen a Szentatya rámutatott: az európai társadalmi problémák gyökerében az a kultúra húzódik, amely inkább a látszatra tekint, mint a személyre. Arra buzdította a püspököket, hogy ne szégyelljék világosan hirdetni Krisztust: problémáinkra Jézus Krisztus a megoldás.

Az ülés során megválasztották a testület új alelnökét: Angelo Massafra OFM, Scutari-Pult érseke, az albán püspöki konferencia elnöke tölti be a tisztséget 2014-től 2016-ig.

A püspökök örömüket fejezték ki amiatt, hogy a görög hatóságokkal több mint harminc éven át folytatott párbeszéd után a görögországi katolikus egyház jogi személlyé vált.

A CCEE 2015-ös plenáris ülését szeptember 11. és 16. között tartja majd a Szentföldön, Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka meghívására.

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír
(lt)

Kapcsolódó fotógaléria